Monday 26 September 2011

Μείωση των επιδοτούμενων τιμών στις ΑΠΕ ζητά η ΕΒΙΚΕΝ

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) ζητά με πρόσφατη ανακοίνωσή της την μείωση των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ, ώστε να αποτραπεί μια ραγδαία αύξηση του ειδικού τέλους στο εξής. Μάλιστα, η Ένωση κάνει λόγο και για την δυσμενή οικονομική θέση της χώρας και τονίζει ότι οι επιβαρύνσεις αυτού του είδους λειτουργούν αρνητικά.

Όπως αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, το Τέλος ΑΠΕ εξελίσσεται σε δυσβάσταχτο κόστος για τους καταναλωτές ηλεκτρισμού επειδή οι υψηλές εγγυημένες τιμές δεν ακολουθούν την πτωτική πορεία του κόστους επένδυσης των ΑΠΕ. Ειδικότερα, οι εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών μονάδων έχουν καθοριστεί από το 2006 (ΦΕΚ 129/2006) -όταν το κόστος αγοράς των πανέλων ήταν 3,4 €/Wp - και εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα το κόστος των φωτοβολταϊκών πανέλων έχει μειωθεί κατά 73,5% στο 0,9 €/Wp.

Επιπλέον, η ένταξη συνεχώς νέων «μελών» στον κατάλογο των ΑΠΕ (βλ. μεγάλη ΣΗΘΥΑ, βιομάζα αναμεμειγμένη με αστικά απορρίμματα κτλ) έρχεται να επιβαρύνει επιπλέον ένα μηχανισμό που μεταφέρει ήδη τεράστιο κόστος στον καταναλωτή.

«Για τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, οποιαδήποτε επιβάρυνση του τέλους ΑΠΕ –σε συνδυασμό με το σύνολο των λοιπών φόρων και τελών που συνεχώς προστίθενται και επιβαρύνουν τα τιμολόγια ενέργειας– είναι βέβαιο πως θα φέρει πολλές από αυτές σε κατάσταση αδυναμίας καταβολής», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Μείωση_των_Επιδοτούμενων_Τιμών_στις_ΑΠΕ Ζητά_ η_ ΕΒΙΚΕΝ

No comments: