Friday, 9 September 2011

Επιστολές Ζερβού στο οικονομικό επιτελείο για τον ΕΦΚ στο αέριο, μιλά για ζημιά 200 εκ. ευρώ…

Επιστολές στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και ΠΕΚΑ περιγράφοντάς τους τις τωρινές όσο και τις μελλοντικές επιπτώσεις από τη διατήρηση της επιβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην ηλεκτροπαραγωγή, προβλέποντας μάλιστα ετήσια ζημιά 200 εκατ. ευρώ για την επιχείρηση, έχει αποστείλει ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.

Στις επιστολές αυτές, κεντρικό «νόημα» των οποίων είναι ότι η διατήρηση του ΕΦΚ οδηγεί αναπόφευκτα σε αυξήσεις τιμολογίων, ο πρόεδρος της επιχείρησης, πέραν των άμεσων συνεπειών από πλευράς κόστους για τη ΔΕΗ (1,2 εκ. ευρώ μόνο τις τρεις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου), προβλέπει ότι το μέτρο θα επιφέρει πολύ σύντομα μείωση των αγορών φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ (κάποιοι μιλούν για 20%-25%), και την υποκατάστασή τους από εισαγωγές, στις οποίες δεν επιβάλλεται ο συγκεκριμένος φόρος…

Υπολειτουργία μονάδων της

Κάτι τέτοιο στην περίπτωση της ΔΕΗ μεταφράζεται καταρχήν σε υπολειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου που διαθέτει –το ίδιο εκτιμάται ότι θα συμβεί και με τους ιδιώτες παραγωγούς- και σε υποκατάσταση της ενέργειας που δεν θα παράγει από ποσότητες που θα αγοράζει από την Ημερήσια Αγορά στην υψηλή τιμή που έχει διαμορφωθεί. Αυτές ακριβώς οι επιπλέον ποσότητες που θα προμηθεύεται από τη χονδρική, μαζί με τα ποσά που θα καταβάλλει για ΕΦΚ, αθροίζονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιχείρησης, σε 200 εκατ. ευρώ για το 2012.

Αν και το υπουργείο ΠΕΚΑ έχει ενημερωθεί εδώ και ημέρες για τις επιπτώσεις του μέτρου στην αγορά ηλεκτρισμού, κύκλοι του απαντούν ότι δεν εξετάζεται η αύξηση των τιμολογίων στο ρεύμα. Και συμπληρώνουν ότι αναζητούνται εναλλακτικά μέτρα, που θα έχουν το ίδιο φοροδοτικό αποτέλεσμα (130 εκατ. ευρώ είναι τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί να μπουν στα δημόσια ταμεία από την επιβολή ΕΦΚ στην ηλεκτροπαραγωγή), και εν προκειμένω οι πόροι αυτοί να προέλθουν από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ανεξάρτητα του αν και κατά πόσο εξετάζεται πράγματι κάτι τέτοιο (τον τελευταίο λόγο τον έχει το υπ. Οικονομικών), το βέβαιο είναι ότι σε αυτή την πολύ δύσκολη για τους φορολογούμενους περίοδο, δεν υπάρχει περίπτωση πολιτικά μιλώντας, να αφήσει η κυβέρνηση έστω και υπόνοιες ότι έρχονται αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η συζήτηση θα ανοίξει λόγω μνημονίου

Ούτως ή άλλως προς το τέλος του έτους, η συζήτηση περί αυξήσεων στο ρεύμα θα «ανοίξει» αναγκαστικά λόγω μνημονίου. Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν τελικά το ρεύμα θα αυξηθεί από τις αρχές του 2012 ή όχι, υπενθυμίζουμε ότι ο εξορθολογισμός των τιμολογίων ώστε αυτές να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής, αποτελεί έναν από τους όρους στο κεφάλαιο «Ενέργεια» του Μνημονίου της 3ης Μαΐου 2010. Θυμίζουμε επίσης ότι στη συνέχεια, η τότε υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη κατόπιν διαπραγματεύσεων είχε συμφωνήσει οι αυξήσεις στο ρεύμα να γίνουν σε βάθος 3 ετών, ως και το 2013, αντί η χώρα να καλύψει το χάσμα αυτό μέσα σε μερικούς μόνο μήνες. Ετσι, η πρώτη φάση των αυξήσεων ίσχυσε από φέτος, η δεύτερη είχε συμφωνηθεί να ισχύσει από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, και η τρίτη από το 2013. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η κυβέρνηση, θα επιτρέψει να επιβαρυνθεί κι άλλο ο οικογενειακός προυπολογισμός ή θα διαπραγματευθεί αναβολή της β’ φάσης των αυξήσεων, δηλαδή του τότε μοντέλου, επικαλούμενη την έκτακτη αυτή συγκυρία που διανύουμε.

Απάντηση προς το παρόν δεν υπάρχει. Το βέβαιο όμως είναι πως όταν θα ανοίξει τους επόμενους μήνες η συζήτηση, ΔΕΗ, ιδιώτες παραγωγοί και προμηθευτές θα πιέσουν από κοινού ώστε η επιβάρυνση που βιώνουν στο κόστος τους από τον ΕΦΚ στην ηλεκτροπαραγωγή, να ενσωματωθεί στις αυξήσεις των τιμολογίων του 2012.

Βέβαια, αν για τη ΔΕΗ χρειάζεται κυβερνητική έγκριση για να αυξήσει τα τιμολόγιά της, δεν ισχύει το ίδιο για τους ιδιώτες προμηθευτές, που ουδείς τους το απαγορεύει. Με τη διαφορά ότι αν δεν αυξήσει πρώτη η ΔΕΗ τα τιμολόγιά της, αλλά προηγηθούν εκείνοι, αυτόματα το πελατολόγιό τους θα φυλλορροήσει πίσω προς τη δημόσια επιχείρηση, κάτι που γνωρίζουν καλά όλοι. Επειδή όμως το μέτρο πλήττει σημαντικά και τους μεν και τους δε, (και τους ιδιώτες παραγωγούς) αυτό που θα συμβεί το προσεχές διάστημα είναι ότι θα ενταθούν οι πιέσεις προς τα οικονομικά υπουργεία να λάβουν μέτρα για να εκτονώσουν την κατάσταση, με τις πληροφορίες να λένε ότι οι επόμενες επιστολές θα καταφτάσουν την επόμενη εβδομάδα.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/8e1be54b-2f1d-458a-b0ae-83842c7d7de5

No comments: