Wednesday, 21 September 2011

Δικαιολογούν πόλεμο οι υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο – Για $7 τρις μιλούν οι Τούρκοι

Την ανάληψη στρατιωτικής δράσης δικαιολογεί το μέγεθος των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο αποφάνθηκαν Τούρκοι ακαδημαϊκοί κατόπιν ερώτησης του Γενικού Επιτελείου Στρατού της γείτονος το 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Σαμπάχ”.

Οι Τούρκοι υπολογίζουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου των οποίων την εκμετάλλευση έχει ήδη εκκινήσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με τη Noble Energy σε 15 τρισ. κυβικά μέτρα, όγκος που μεταφράζεται σε 7 τρισ. δολάρια σε τρέχουσες τιμές.

Η τουρκική ηγεσία εξακολουθεί να χαρακτηρίζει «προκλητική» την πρωτοβουλία της Κύπρου να εκμεταλλευτεί το θαλάσσιο χώρο που εμπίπτει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Μεγαλονήσου, με τον Ταγίπ Ερντογάν να μιλάει για “τρέλα των Ελληνοκυπρίων”, αλλά να αποκλείει προς το παρόν τη στρατιωτική επέμβαση.

Ο Τούρκος ηγέτης επιβεβαίωσε πως η χώρα του θα αρχίσει πολύ σύντομα τις δικές της θαλάσσιες έρευνες, με στρατιωτική υποστήριξη, ανοιχτά της Κύπρου. Μία συμφωνία για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα στην Τουρκία και στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα, θα υπογραφεί σήμερα ή αύριο.

Συμμάχους βρήκαν οι Τούρκοι και στο πρόσωπο των Λιβανέζων με τη Βηρυττό να διαμηνύει πως η Λευκωσία “έχει διαπράξει σφάλμα και πρέπει να το διορθώσει”.

Τουλάχιστον οι Κύπριοι βρίσκουν για πρώτη φορά έναν ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο των Αμερικανών οι οποίοι δια στόματος Χίλαρι Κλίντον στηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για ενεργειακούς πόρους.

Αβάσιμες τέλος χαρακτήρισε τις αιτιάσεις της Άγκυρας ο Προέδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Γ. Λ. Ομήρου.Πιο αναλυτικά, οι δηλώσεις του κ. Ομήρου έχουν ως εξής:«Η χθεσινή έναρξη εργασιών για διενέργεια γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστά εξέλιξη – σταθμό που διαμορφώνει νέα δεδομένα για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα δεδομένα αυτά, πέραν της μεγάλης οικονομικής τους διάστασης, εμπεριέχουν και αυτόδηλες τεράστιες παραμέτρους για μια δραστική γεωπολιτική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στρατηγικά και ενεργειακά. Η Κύπρος, για πρώτη φορά στην ιστορία της, μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση, ως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που θα ενισχύσει και τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση.

Οι αντιδράσεις της Τουρκίας στερούνται οποιασδήποτε θεμελίωσης από άποψη διεθνούς δικαίου. Ενώ αρνείται επίμονα να κυρώσει τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και παραβιάζει και τους πάγιους κανόνες του διεθνούς δικαίου, με κινδύνους πρόκλησης κλυδωνισμών για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι προφανής. Οχυρωμένη πίσω από την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιχειρεί να ενεργεί εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, διεκδικώντας δικαιώματα συναπόφασης και συγκυριαρχίας κατά παραβίαση της αμάχητης νομικής πραγματικότητας που συνιστά το κυπριακό κράτος ως το μοναδικό υποκείμενο διεθνούς δικαίου.

Οι αιτιάσεις της Τουρκίας είναι έωλες, αβάσιμες και στερούνται οποιασδήποτε θεμελίωσης. Αντίθετα, συναντούν τη σαφή αντίδραση τόσο της διεθνούς όσο και της ευρωπαϊκής κοινότητας. Η Τουρκία παραμένει έκθετη και εκτεθειμένη ως χώρα που δυναμιτίζει την ομαλότητα, τον αλληλοσεβασμό και την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου στις διακρατικές σχέσεις».

http://www.econews.gr/2011/09/21/ydrogonanthrakes-mesogeios-kypros/

No comments: