Thursday 15 September 2011

Σε λειτουργία το πρώτο αγροτικό φωτοβολταϊκό πάρκο στη Θεσσαλία

Σε λειτουργία τέθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου το πρώτο αγροτικό φωτοβολταικο πάρκο της Θεσσαλίας στο Γερακάρι Λάρισας ιδιοκτησίας των κκ Δημητρίου και Κων/νου Ζεϊκου.

Το σχεδιασμό και την κατασκευή του έργου, ισχύος 98,7 kwp, ανέλαβε η εταιρεία Εnstruct που εδρεύει στη Λάρισα. Στο έργο εγκαταστάθηκε εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας με ιδιαίτερη έμφαση στη ποιότητα και τη διάρκεια.

Οι 420 φ/β γεννήτριες που χρησιμοποιήθηκαν είναι του Ιαπωνικού οίκου Sanyo, υβριδικού τύπου (hit), με την υψηλότερη απόδοση αυτή τη στιγμή στην αγορά, ενώ οι 10 τριφασικοί αντιστροφείς (inverters) είναι του γνωστού γερμανικού οίκου SMA.

Για τη μέγιστη απόδοση του συστήματος, εγκαταστάθηκε σύστημα ιχνηλάτισης σε πραγματικό χρόνο της τροχιάς του ηλίου (tracker) του γερμανικού οίκου Deger πετυχαίνοντας αύξηση στη παραγωγή της τάξης του 45%.

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία του εν λόγω φωτοβολταικου σταθμού, αναμένεται να ξεπεράσει τις 200.000 kwh ετησίως και είναι αρκετή για να ηλεκτροδοτήσει 55 νοικοκυριά.

Για να παραχθεί η ίδια ηλεκτρική ενέργεια με πετρέλαιο, θα απαιτούνταν 362 βαρέλια πετρελαίου ετησίως. Επίσης, δεδομένου ότι η καθαρή ενέργεια που θα παράγει ο φωτοβολταϊκος σταθμός υποκαθιστά ηλεκτρική ενέργεια που εναλλακτικά θα παραγόταν από λιγνίτη, η επένδυση θα αποτρέψει την έκλυση στην ατμόσφαιρα περίπου 280 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Από περιβαλλοντικής απόψεως, το παραπάνω είναι ισοδύναμο με τα οφέλη που μας παρέχουν 15.000 δέντρα η αλλιώς 300 στρέμματα δάσους.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/se-leitourgia-to-proto-agrotiko-fotoboltaiko-parko-sti-thessalia.html

No comments: