Monday 12 September 2011

Κίνδυνο εκτίναξης των απλήρωτων λογαριασμών φοβάται η ΔΕΗ λόγω του νέου τέλους !

Κίνδυνο να εκτιναχθούν στα ύψη οι απλήρωτοι λογαριασμοί (420 εκ. ευρώ τον Ιούνιο) διαβλέπουν στη ΔΕΗ λόγω του νέου ειδικού τέλους ακινήτων που όπως ανακοινώθηκε χθες, θα εισπράττεται μέσω της επιχείρησης.

Παράλληλα φοβούνται ότι η ΔΕΗ θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα καθώς θα γίνει αποδέκτης της λαϊκής οργής για ένα θέμα που δεν αφορά επ’ ουδενί στην παροχή υπηρεσιών ηλεκτρισμού. Πόσο μάλλον, όταν το ειδικό αυτό τέλος που θα επιβληθεί κλιμακωτά με επιβαρύνσεις από 0,5 έως 10 ευρώ σε όλα τα ακίνητα, δεν θα κληθούν, σύμφωνα με τους έως χθες το βράδυ σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους, αλλά οι ενοικιαστές στο βαθμό που ο λογαριασμός του ρεύματος εκδίδεται στο όνομά τους, αφού όπως χαρακτηριστικά έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου «είναι τόσο ασφυκτικές οι πιέσεις για άμεση είσπραξη εσόδων ώστε δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για διαχωρισμούς».

Επίκειται μεγάλο αλαλούμ…

Στη ΔΕΗ, η διοίκησή της οποίας ενημερώθηκε μόλις τα τελευταία 24ωρα για τις προθέσεις της κυβέρνησης, θεωρούν βέβαιο ότι το μέτρο θα προκαλέσει αλαλούμ και κόντρες μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών σχετικά με το ποιος θα επιβαρυνθεί τελικά με το νέο χαράτσι. Άλλωστε υπάρχει η εμπειρία από τα συχνά περιστατικά διαφωνιών τα τελευταία χρόνια γύρω από το ποιος θα πληρώσει το Τέλος Ακίνητης Παρουσίας, γνωστό ως ΤΑΠ, το οποίο μάλιστα αφορά σε πολύ μικρότερα ποσά από αυτά του νέου τέλους.

Ποιος θα τολμήσει να εγκρίνει αυξήσεις στα τιμολόγιά της;

Εκτός όμως του αλαλούμ, το νέο αυτό περιβάλλον δημιουργεί πρόβλημα και στις επιδιωκόμενες για το 2012 αυξήσεις των τιμολογίων της επιχείρησης, κίνηση που θεωρείται μονόδρομος από τη διοίκησή της. «Ποιος υπουργός θα τολμήσει να εγκρίνει από του χρόνου αυξήσεις στα ήδη φουσκωμένα, λόγω τέλους, τιμολόγια της ΔΕΗ, επικαλούμενος για παράδειγμα την υποχρέωση λόγω μνημονίου να αντανακλούν το πραγματικό τους κόστος ή τις επιπτώσεις από την επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή ;», διερωτάται στέλεχος της εταιρείας.

Η «ρετσινιά» του εισπράκτορα

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ αναζητούσε εδώ και μήνες τρόπους για να βγάλει από πάνω της τη «ρετσινιά» του εισπράκτορα, (αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που είχε διαχωρίσει τους δημοτικούς φόρους και το τέλος ΕΡΤ από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας), ενώ επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη είχε ανοίξει η συζήτηση περί πλήρους αποδέσμευσης τους από τους λογαριασμούς της, προσπάθεια που ναυάγησε οριστικά μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις. Πόσο μάλλον, όταν στη περίπτωση που ο χρήστης του ακινήτου δεν θα πληρώνει το ειδικό τέλος, η ΔΕΗ θα αναγκάζεται να του «κόβει» το ρεύμα (η ίδια πρακτική ακολουθείται σήμερα για τους δημοτικούς φόρους).

«Γκρίζες ζώνες»…

Στο διαδικαστικό τώρα σκέλος, σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, η πληροφοριακή υποδομή της έχει τη δυνατότητα να εκδίδει περίπου 200.000 λογαριασμούς την ημέρα, με τους πρώτους «φουσκωμένους» εξ αυτών να αναμένονται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, και το σύνολό τους (7,5 εκατομμύρια χωρίς να υπολογίζονται τυχόν εξαιρέσεις) να έχει αποσταλεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, κύκλοι της επιχείρησης μιλούν για τις πολλές «γκρίζες ζώνες» που εμπεριέχει το μέτρο. Μια από αυτές αφορά στη βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιηθεί για την επιβολή του τέλους. Πρόκειται για τη βάση της ΔΕΗ που στηρίζεται όμως στα στοιχεία των Δήμων και όχι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, δηλαδή στις δηλώσεις του εντύπου Ε9. Παράγοντες της ΔΕΗ εξηγούν στο «EnergyPress ότι τα αρχεία των Δήμων δεν είναι αξιόπιστα ως προς την ακριβή επιφάνεια του ακινήτου. «Συχνά, πελάτες μας έχουν διαπιστώσει πως ο δημοτικός φόρος που τους έχει χρεώσει ο Δήμος μέσω του λογαριασμού του ρεύματος έχει επιβληθεί σε μεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητο (για… ευνόητους εισπρακτικούς λόγους) από εκείνη που έχουν δηλώσει στο Ε9. Τα αρχεία που μας στέλνουν οι Δήμοι είναι διαφορετικά μεταξύ τους, άλλα είναι τα τετραγωνικά για το Δημοτικό Φόρο, άλλα για τα Δημοτικά Τέλη και άλλα για το ΤΑΠ. Αλλού για παράδειγμα μετρά ο στεγασμένος χώρος, και αλλού ο φωτισμένος. Το καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιηθεί η βάση του Taxis, αλλά προφανώς κάτι τέτοιο θέλει μήνες για να οργανωθεί και χρόνος δεν υπάρχει», λέει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας.

Ένα άλλο επίσης ερώτημα που μένει να διευκρινισθεί την Τρίτη, οπότε και σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του μέτρου είναι το αν το ειδικό τέλος θα εισπραχθεί και μέσω των λογαριασμών των ανταγωνιστών της ΔΕΗ. Στη περίπτωση των δημοτικών τελών για παράδειγμα, από την 1η Αυγούστου υποχρεούνται να τα εισπράττουν και οι εναλλακτικοί πάροχοι στο ρεύμα. «Προφανώς και το τέλος πρέπει να επιβαρύνει τους λογαριασμούς όλων των εταιρειών», απαντούσαν πάντως χθες στελέχη του υπ. Οικονομικών.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/ad644da3-97a1-42b7-a128-a4891c 641e c7

No comments: