Saturday 17 September 2011

Νέο σύστημα πεπιεσμένου αέρα για την εξοικονόμηση αιολικής ενέργειας

Καθώς υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις για τη μετατροπή της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η εφαρμογή των τεχνολογιών για να σώσουν και για να μεγιστοποιήσουν τη χρήση της ενέργειας παραμένει πάντα η πρώτη προτεραιότητα.

Εξαιτίας της ταχείας χρήσης των ορυκτών καυσίμων και των περιβαλλοντικών ανησυχιών, η SustainX, μία νέα επιχείρηση με έδρα το West Lebanon των ΗΠΑ, έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία πεπιεσμένου αέρα για την αποθήκευση της αιολικής ενέργειας που παράγεται από τους ανεμόμυλους και να τη μετατρέψει σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια στις ώρες αιχμής. Η τεχνολογία συμπίεσης του αέρα δεν είναι μια καινούργια ιδέα, αλλά η SustainX έχει καταλήξει σε μεγαλύτερα σχέδια για να καταστεί αυτή η ιδέα εμπορικά βιώσιμη.

Ο άνεμος που δημιουργείται από τους ανεμόμυλους μπορεί να συμπιεστεί και να αποθηκευτεί σε υπόγειες σπηλιές ή σε εξαντλημένα κοιτάσματα πετρελαίου, όπου θα μπορεί να παραχθεί αργότερα ενέργεια, όταν η ζήτηση θα είναι υψηλή. Αυτό θα μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τεχνολογίας συμπιεσμένου αέρα είναι ότι μπορεί να παράγει ενέργεια από την αποθηκευμένη αιολική ενέργεια ακόμα και όταν ο άνεμος δεν φυσά. Ο πεπιεσμένος αέρας μπορεί να απελευθερωθεί για να περιστραφούν τα πτερύγια και με αυτό τον τρόπο να παραχθεί αιολική ενέργεια σύμφωνα με τις αγοραστικές απαιτήσεις. Η έννοια της εξοικονόμησης ενέργειας από πεπιεσμένο αέρα (CAES) υπήρχε σε αρκετούς μηχανικούς για πολλά χρόνια, αλλά στη συνέχεια οι τεχνικές δυσκολίες και το κόστος αποδείχθηκαν μεγάλα εμπόδια. Προς το παρόν, οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που οδηγεί στην εφαρμογή της τεχνολογίας συμπιεσμένου αέρα ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί αυτή η τεχνολογία στις ανάγκες της αγοράς.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Νέο_σύστημα_πεπιεσμένου_αέρα_για_την_εξοικο νόμη ση _αιολικής_ενέργειας

No comments: