Friday 16 September 2011

Ακόμη πιο ψηλά το έκτακτο τέλος ακινήτων

Σε ακόμη μεγαλύτερο ύψος πρόκειται να φτάσει το έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς χθες, Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προανήγγειλε αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Οι πίνακες με τις νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να είναι έτοιμοι στα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από 1/1/12.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την εξαίρεση των ξενοδοχείων, των βιοτεχνιών και των βιομηχανιών από την καταβολή του νέου τέλους ακινήτων, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα φανούν σήμερα κατά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή. Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι «ένα υψηλό τέλος σε επαγγελματικούς χώρους, όπως τα ξενοδοχεία, μπορεί να είναι η καταστροφή τους» και χαρακτήρισε «λογικό» το ενδεχόμενο να απαλλαγούν».

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την δεύτερη ανοδική αναθεώρηση του μέτρου του ειδικού τέλους ακινήτων – μέσα σε διάστημα μόλις πέντε ημερών: ενώ στην ΔΕΘ ανακοινώθηκε ότι το ύψος του θα κυμανθεί από 0,5 – 10 € ανά τ.μ., ανάλογα με τις αντικειμενικές τιμές της κάθε περιοχής, την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι για τις πολύ ακριβές περιοχές η τιμή του θα φθάνει μέχρι και τα 16 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ και για τις νεόδμητες κατοικίες, στις ίδιες περιοχές, προβλέπεται προσαύξηση που μπορεί να ανεβάσει το συντελεστή στα 20 ευρώ ανά τετραγωνικό. Η χθεσινή προαναγγελία Βενιζέλου στέλνει πλέον την εισφορά σε δυσθεώρητα ύψη.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως στο προηγούμενο διάστημα δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας δεν είχαν εφαρμοσθεί και πλέον απαιτείται να προχωρήσουμε αποφασιστικά. «Δεν έχουν αποδώσει μια σειρά από μέτρα. Μερικά μέτρα δεν ελήφθησαν. Για παράδειγμα, δεν ελήφθη το μέτρο της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι οι πίνακες με τις τιμές ζώνης θα είναι έτοιμοι στα τέλη Οκτωβρίου και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Το υπουργείο ήδη διαθέτει στοιχεία για τις τιμές ζώνης από τις ειδικές επιτροπές των ΔΟΥ, ωστόσο αναμένεται να αξιοποιήσει και στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=50105

No comments: