Wednesday, 1 February 2012

Πάγωμα επενδύσεων, ακόμα και αποχωρήσεις, φέρνει η μείωση των ενισχύσεων στα αιολικά

Σε στάση αναμονής βρίσκονται τα εν Ελλάδι επιτελεία των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση αιολικών πάρκων, καθώς οι συζητήσεις που ξεκίνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αναθεώρηση του συστήματος στήριξης των ΑΠΕ, στις οποίες για πρώτη φορά διατυπώθηκε πρόταση για μείωση των εγγυημένων τιμών και για τα αιολικά, έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου επανεξετάζει ήδη, μετά τις αντιδράσεις, τα όσα ανέφερε στην πρόσφατη σύσκεψη με τους φορείς των ΑΠΕ, ωστόσο τα ποσοστά που ακούστηκαν εκεί «πλανώνται στην ατμόσφαιρα» όπως λέει, μιλώντας στο energypress παράγοντας του χώρου. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός μίλησε για 5% μείωση στις ταρίφες, αλλά και για εξαίρεση από τον αναπτυξιακό και κατάργηση της προσαύξησης 20% για όσους δεν παίρνουν επιχορήγηση.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου πάντως, θεωρούν ολέθρια για τα αιολικά πάρκα κάθε σκέψη μείωσης των εγγυημένων τιμών και εν γένει της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι επενδυτές. Και τούτο διότι είναι τόσο πολλά τα αντικίνητρα που έχει ο υποψήφιος (ή ο εν ενεργεία) επενδυτής στη χώρα μας, ώστε μόνον με υψηλή απόδοση θα δεχόταν να αναλάβει το ρίσκο. Οι παραγωγοί κάνουν συγκεκριμένα λόγο για το ρίσκο του ΔΕΣΜΗΕ με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, το υψηλό ρίσκο της οικονομίας της χώρας η οποία απειλείται ακόμα και με έξοδο από το ευρώ, το τεράστιο χρηματοοικονομικό κόστος και την έλλειψη ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος κ.λπ.

"Σήμερα δεν γίνονται επενδύσεις γιατί δεν ξέρεις αν αύριο υπάρχει κάποιος να σε πληρώσει και με τι θα σε πληρώσει" δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ Παναγιώτης Λαδακάκος της "Εντεκα".

«Δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα για ένα πράγμα, για τα Feed-In-Tarifs. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες κάποιοι σκέφτονται να τις μειώσουν με αποτέλεσμα έργα βιώσιμα ως χθες, να μην μπορούν να αντέξουν", επισημαίνει από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Gamesa Hellas κ. Βασίλης Σπηλιωτόπουλος.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν στο energypress στελέχη ξένων εταιρειών που «τρέχουν» επενδύσεις στην Ελλάδα, «είναι δύσκολο να πείσεις τη μητρική να προχωρήσει έργα στη χώρα μας, όταν συντρέχουν αθροιστικά, τόσο πολλοί αρνητικοί παράγοντες. Εάν πάψει να υπάρχει και το κίνητρο της ταρίφας, τότε δεν θα έχουμε απλώς πάγωμα επενδύσεων αλλά ακόμα και έξοδο από τη χώρα για κάποιες μεγάλες εταιρείες».

Τα ίδια στελέχη εξηγούν ότι τα επιτελικά τμήματα των μεγάλων διεθνών «παικτών» έχουν να αποφασίσουν για το που θα κατευθύνουν τις επενδυτικές δραστηριότητες. «Τη στιγμή που υπάρχουν ευνοϊκότερες συνθήκες σε άλλες χώρες της «γειτονιάς» και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να γίνουμε ελκυστικότεροι και όχι να δυσκολέψουμε τα πράγματα» λένε χαρακτηριστικά. Αναφέρουν, δε, ότι η συνολική αμοιβή που λαμβάνει η αιολική ενέργεια σε διάφορες χώρες, είναι κατά πολύ υψηλότερη από εκείνη που λαμβάνει στην Ελλάδα. Για παράδειγμα: Βουλγαρία 96,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, Κύπρος 166 ευρώ, Ουγγαρία 106 ευρώ, Ρουμανία 155 ευρώ, Ουκρανία 115 ευρώ, Πολωνία 108 ευρώ κ.λπ.

«Οι εγγυημένες τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας βοηθούν τη δημιουργία περιβάλλοντος επενδυτικής ασφάλειας για Έλληνες και ξένους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα ή στη χειρότερη περίπτωση να μη φύγουν από την Ελλάδα» δηλώνει, τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κ. Δ. Ραχιώτης.

Τα στατιστικά της ΕΛΕΤΑΕΝ

Εν τω μεταξύ, συνολικά 311,2 MW πάρκων προστέθηκαν στην αγορά των αιολικών το 2011, σύμφωνα με ενδιαφέροντα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) για το έτος που πέρασε. Έτσι πέρυσι η αγορά του Αιόλου αυξήθηκε κατά 23,18%, φτάνοντας τα 1626,5MW, πάρκων που βρίσκονται σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία. Από αυτά στο διασυνδεδεμένο σύστημα βρίσκονται 1356,9MW ενώ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά 269,6MW.

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται:
- η EDF με 272,2 MW (16,7%),
- η Iberdrola Rokas με 250,7 MW (15,4%),
- η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 241,5 MW (14,9%),
- η ENEL με 172,5 MW (10,6%) και
- η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 126,8 MW (7,8%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ, ηεικόνα για τους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών είναι η εξής: η Vestas έχει προμηθεύσει το 49% της αιολικής ισχύος που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon με 22%, η Siemens με 12%, η Gamesa με 10% και η Nordex με 5%.

Για το 2011, τα μερίδια αγοράς ήταν:
Vestas 44,97%
Gamesa 22,04%
Enercon 16,92%
Nordex 16,07%

 Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι πέραν αυτών των 1626,5 MW, αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται ή έχουν συμβολαιοποιηθεί επιπλέον αιολικά πάρκα πρόσθετης συνολικής ισχύος 145 MW που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2012

No comments: