Monday 25 November 2013

Αποδοκιμασία από ΕΕ για τη ρωσική θέση στο θέμα με την Ουκρανία

Την αποδοκιμασία της για τη ρωσική στάση όσον αφορά την σύνδεση της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε η ΕΕ, διαβεβαιώνοντας ότι η  ευρωπαϊκή πρόταση «εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι».

"Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει ελεύθερα τι είδους δέσμευση θέλει με την ΕΕ», σημειώνουν σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Και οι δύο εκφράζουν στην ίδια ανακοίνωση «την έντονη αποδοκιμασία τους για την θέση και τις ενέργειες της Ρωσίας όσον αφορά το θέμα αυτό». Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι εγκαταλείπουν την προετοιμασία αυτής της συμφωνίας σύνδεσης, την οποία θα υπέγραφαν με την ΕΕ στο τέλος της εβδομάδας κατά την διάρκεια συνόδου κορυφής στο Βίλνιους.
"Η πρόταση για την υπογραφή μιας άνευ προηγουμένου συμφωνίας σύνδεσης και (δημιουργίας) μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι», διαβεβαιώνουν οι Ρόμπαϊ και Μπαρόζο στην ανακοίνωσή τους.
"Μολονότι γνωρίζουμε τις εξωτερικές πιέσεις που δέχεται η Ουκρανία, πιστεύουμε ότι οι βραχυπρόθεσμοι προβληματισμοί δεν θα πρέπει επισκιάσουν τα μακροχρόνια οφέλη που θα μπορούσε να αποφέρει αυτή η σύμπραξη», επισημαίνουν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες στην ανακοίνωσή τους.
"Οι πιο ισχυρές σχέσεις με την ΕΕ δεν συνάπτονται σε βάρος των σχέσεων μεταξύ των εταίρων μας της Ανατολής και των άλλων γειτόνων τους, όπως η Ρωσία», καταλήγουν οι Ρόμπαϊ και Μπαρόζο στην ανακοίνωσή τους, στην οποία υπογραμμίζουν ότι η ΕΕ «εξακολουθεί να είναι διατεθειμένη να αποσαφηνίσει μαζί με την Ρωσία τον αμοιβαία θετικό αντίκτυπο που θα έχει μια ανάπτυξη του εμπορίου και των συναλλαγών με τους γείτονές μας».

http://www.energypress.gr/news/Apodokimasia-apo-EE-gia-th-rwsikh-thesh-sto-thema-me-thn-Oykrania

No comments: