Tuesday 26 November 2013

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Κύπρος για τις ΑΠΕ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα την εισαγωγή προς εκδίκαση προσφυγής της Κομισιόν εναντίον της Κύπρου για μη έγκαιρη ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο εθνικό δίκαιο.
Η Επιτροπή, εκτός από την καταδίκη, εισηγείται και την επιβολή χρηματικού προστίμου. Η οδηγία 2009/28/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, θέτει υποχρεωτικούς εθνικούς στόχους για το συνολικό μερίδιο ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας και το μερίδιο ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στις μεταφορές.
Η εν λόγω οδηγία καθορίζει επίσης κανόνες για τη στατιστική μεταβίβαση μεταξύ κρατών μελών, για κοινά έργα μεταξύ κρατών μελών και με τρίτες χώρες, τις εγγυήσεις προέλευσης, τις διοικητικές διαδικασίες, την πληροφόρηση και την κατάρτιση και την πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενώ καθιερώνει κριτήρια αειφορίας του περιβάλλοντος για τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά. Όπως επισημαίνεται, μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου 2009 τα κράτη μέλη έπρεπε να γνωστοποιήσουν στην Επιτροπή τις διατάξεις εσωτερικού δικαίου που θεσπίστηκαν στον τομέα που διέπει η Οδηγία.
Δεδομένου ότι η Κύπρος δεν ενημέρωσε την Επιτροπή για όλες τις διατάξεις που θέσπισε της απεστάλη προειδοποιητική επιστολή. Στην αλληλογραφία που ακολούθησε η Κύπρος βεβαίωσε αφενός ότι δεν θεωρεί τη μεταφορά της Οδηγίας ως «πλήρη», αλλά ότι αναμένεται να επιτευχθεί με την ψήφιση νόμων μέχρι το τέλος του 2012. Θεωρώντας τα επιχειρήματα της Κύπρου ανεπαρκή, η Επιτροπή αποφάσισε να καταθέσει στο Δικαστήριο της ΕΕ την παρούσα προσφυγή βάσει των άρθρων 258 και 260 ΣΛΕΕ και ζητεί από το ΔΕΕ να αναγνωρίσει την παράλειψη εκ μέρους της Κύπρου εμπρόθεσμης θεσπίσεως ή κοινοποιήσεως των αναγκαίων διατάξεων για τη συμμόρφωση προς την οδηγία 2009/28/ΕΚ και να επιβάλει στην Κύπρο, σύμφωνα με το άρθρο 260 παράγραφος 3 ΣΛΕΕ, την καταβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 11.404,80 ευρώ από την ημερομηνία δημοσιεύσεως της απόφασης του Δικαστηρίου.
 
http://www.energypress.gr/news/Sto-Eyrwpaiko-Dikasthrio-h-Kypros-gia-tis-APE

No comments: