Εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης για εξαγωγές και παραγωγή βιοκαυσίμων
από σιτηρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση σε έκθεσή της εκτιμά ότι η παραγωγή
τροφίμων -από τυρί και πουλερικά μέχρι και δημητριακά- θα αυξηθεί ως το
2023.
Η ετήσια παραγωγή σιτηρών προβλέπεται να ανέλθει στους 316,1 εκατ.
τόνους το 2023 από 304,3 εκατ. τόνους το 2013, ενώ η συνολική παραγωγή
κρέατος εκτιμάται ότι θα φτάσει στους 45,5 εκατ. τόνους από 43,7 εκατ.
τόνους, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ.
Οι κλάδοι σιτηρών, κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να
ευνοηθούν από την παγκόσμια διεθνή ζήτηση. Η ΕΕ παράγει το 20% της
παγκόσμιας αγοράς σταριού και χοιρινού κρέατος και το 30% των διεθνών
εξαγωγών τυριού, με βάση τα στοιχεία του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών
FAO.
Η αρόσιμη γη στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει σταθερή στα 57,8
εκατ. εκτάρια, με αύξηση στις καλλιέργειες μαλακού σίτου, αραβοσίτου και
κράμβης εις βάρος της καλλιέργειας κριθαριού και σκληρού σίτου, σύμφωνα
με την ευρωπαϊκή έρευνα. Εν τω μεταξύ η παραγωγή αιθανόλης αναμένεται να αναρριχηθεί στους 6,1
εκατ. τόνους από 3,4 εκατ. τόνους ενώ η παραγωγή βιοντίζελ στους 12,2
εκατ. από 7,9 εκατ. τόνους.
Η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος εκτιμάται ότι θα μειωθεί στους 7,62
εκατ. τόνους από 7,72 εκατ. τόνους, ενώ αύξηση αναμένεται για την
προσφορά χοιρινού κρέατος στους 23,4 εκατ. τόνους από 22,3 και
πουλερικών στους 13,6 εκατ. τόνους από 12,8 εκατ. τόνους μια δεκαετία
πριν.
http://www.energypress.gr/news/EE:-Ayxhmenh-h-zhthsh-gia-biokaysima-ws-to-2023
No comments:
Post a Comment