Friday 31 January 2014

Μήνυμα Σαμαρά: Βαρίδι για τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας

Ιδιαίτερα υψηλό είναι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην μέση και την υψηλή τάση, τόνισε χθες στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επέλεξε να αναφερθεί ειδικά στο θέμα του ενεργειακό κόστους.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν είναι μόνο η μείωση μισθών αλλά και η μείωση του κόστους ενέργειας, θέση η οποία ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει για την οικονομία της Ευρώπης ο βιομηχανικός παραγωγικός ιστός.
«Η βιομηχανία μας πληρώνει σήμερα δυσβάστακτο κόστος ενέργειας, είτε μεσαία είτε υψηλή τάση. Βήμα-βήμα κι αυτό βελτιώνεται…» τόνισε ο κ. Σαμαράς ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα του κόστους του φυσικού αερίου: Πολύ σύντομα ελπίζω να έχουμε καλά νέα. Γιατί το κόστος που πληρώναμε σε φυσικό αέριο ήταν πάνω από 20% ψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόνισε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας την επίτευξη συμφωνίας με τους ρώσους για μείωση του κόστους προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου.
Το θέμα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ της ΔΕΗ και της ενεργοβόρου βιομηχανίας, με τη ΔΕΗ να έχει χαράξει κόκκινη γραμμή στο κόστος παραγωγής που επικαλείται ότι έχει και τη βιομηχανία να απαντά ότι τα στοιχεία κόστους είναι υπερβολικά υψηλά, είναι αδιαφανή και αμφισβητίσιμα και εν πάσει περιπτώσει οδηγούν σε λουκέτο το βιομηχανικό ιστό της χώρας.
 
http://www.energypress.gr/news/Mhnyma-Samara:-Baridi-gia-th-biomhhanikh-antagwnistikothta-to-kostos-hlektrikhs-energeias

No comments: