Friday, 31 January 2014

Ενεργειακή βόμβα στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ

Οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν την Ευρώπη τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια, καταστρέφοντας την ανταγωνιστικότητα βιομηχανιών που απασχολούν περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ).

Στο πόρισμά της -που πιθανότατα θα πυροδοτήσει αιτήματα για αλλαγή των πολιτικών κατά της κλιματικής αλλαγής οι οποίες καταστρέφουν τον μεταποιητικό κλάδο της ευρωζώνης- η ΙΕΑ αναφέρει ότι η Ευρώπη θα χάσει το ένα τρίτο του μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά εξαγωγών εντάσεως ενέργειας μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες καθώς οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν πεισματικά σε υψηλότερα επίπεδα απ' ό,τι στις ΗΠΑ.
Ένας σημαντικός αριθμός χωρών της Ε.Ε. έχει υιοθετήσει επιδοτήσεις πράσινης ενέργειας, απορρίπτοντας την πυρηνική ενέργεια και αντιστέκεται στην ανακάλυψη σχιστολιθικής ενέργειας -που στις ΗΠΑ έχει πυροδοτήσει μεταποιητική αναγέννηση- πυροδοτώντας την οργή αρκετών μεγάλων ονομάτων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, που κάνουν λόγο για συνταγή καταστροφής της ανταγωνιστικότητας.
Ο Φατίχ Μπορίλ, επικεφαλής ανάλυσης της ΙΕΑ, δήλωσε πως μόνο οι περιβαλλοντικές πολιτικές δεν έχουν ωθήσει το ενεργειακό κόστος. Το χάσμα των τιμών όμως μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ μπορεί να διατηρηθεί πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.
«Υπάρχει κάτι καινούργιο και είναι δομικό. Δεν είναι ένας παροδικός παράγοντας» δήλωσε στους Financial Times. «Η Ευρώπη δεν κατάλαβε τη σοβαρότητα του θέματος του ανταγωνισμού» σημειώνει προειδοποιώντας ότι η κατάσταση εγείρει ανησυχίες για 30 εκατ. ανθρώπους στη Γηραιά Ήπειρο που εργάζονται σε βαριές βιομηχανίες όπως οι χαλυβουργίες και τα πετροχημικά.
Οι τιμές εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ευρώπη τώρα είναι σχεδόν τριπλάσιες από τις αμερικανικές, ενώ οι τιμές βιομηχανικού ρεύματος είναι σχεδόν διπλάσιες, γεγονός που δημιουργεί χάσμα τιμών ενέργειας, που κατά τον Δρα Μπιρόλ θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 χρόνια.
Αν και οι μεγάλοι του βιομηχανικού κλάδου επιρρίπτουν τις ευθύνες στις φιλόδοξες πολιτικές κατά της κλιματικής αλλαγής -και ειδικότερα στις γενναιόδωρες επιδοτήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- ο Δρ Μπιρόλ δηλώνει πως τρέφει «μεγάλο σεβασμό για την περιβαλλοντική δράση της Ε.Ε. και θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι αυτή είναι η βασική αιτία για το ευρωπαϊκό δίλημμα».
«Μεγάλες ευθύνες επιρρίπτονται στις φιλόδοξες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, αλλά η βασική αιτία -το υψηλό κόστος εισαγόμενης ενέργειας- δεν αναγνωρίζεται καθόλου» δήλωσε σε ομιλία του στο ImperialCollege όπου ανέπτυξε την ανάλυση της ΙΕΑ επί του θέματος.
«Ακόμη και οι επιδοτήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουν γίνει μεγάλο βάρος σε ορισμένες αγορές, απέχουν πολύ από το να γίνουν ο κυρίαρχος παράγοντας για τη διαμόρφωση των τιμών» δήλωσε.
Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ο μεγάλος ρόλος που παίζει το φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, που ακόμη δεν έχει βιώσει κάτι σαν τη σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ η οποία έχει ρίξει σημαντικά τις τιμές.
Παρ' όλα αυτά, η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε και εξήγησε ότι ακόμη κι αν η Γηραιά Ήπειρος σταματήσει την εκπομπή αερίων τελείως μέχρι το 2030 δεν θα σταματήσει η τάση αύξησης της θερμοκρασίας διεθνώς σε επικίνδυνα επίπεδα.
Αντί να βλέπουμε την ενεργειακή πολιτική ως μάχη μεταξύ ανταγωνιστικότητας και δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής, ο Δρ Μπιρόλ υποστήριξε πως η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο να απευθυνθεί και στα δύο ζητήματα.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερο ρόλο για την πυρηνική ενέργεια και την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου, ενθαρρύνοντας μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα και επαναδιαπραγμάτευση των τιμών εισαγόμενου φυσικού αερίου, τώρα που τα δύο τρίτα των συμβολαίων εισαγωγών λήγουν τα επόμενα δέκα χρόνια.
Επιπλέον, τόνισε ότι χρειάζεται να απαντηθούν οι παράλογες συνέπειες που δημιουργούνται από το φτωχά σχεδιασμένο πρόγραμμα επιδοτήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως και η κατάρρευση της αγοράς άνθρακα που κατέστησε την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα πιο ελκυστική. «Η Ευρώπη χρειάζεται να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην ατζέντα της ανταγωνιστικότητας κρατώντας παράλληλα ζωντανή την ατζέντα για την κλιματική αλλαγή» κατέληξε.
 
(FT.com, euro2day.gr)
 
http://www.energypress.gr/news/Energeiakh-bomba-sthn-antagwnistikothta-ths-EE

No comments: