Friday 31 January 2014

Έχει και σχιστόλιθο ο πετρελαϊκός «πόλεμος» Ρωσίας-ΗΠΑ

Στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταγράφονται αφενός πληροφορίες για την άντληση σχιστολιθικού φυσικού αερίου, αφετέρου οι ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την άντλησή του. Αυτό δεν εμποδίζει καθόλου τις δύο ισχυρές δυνάμεις, ΗΠΑ-Ρωσία, να διεξάγουν και σ’ αυτόν τον τομέα ένα «πετρελαϊκό πόλεμο».

Η προοπτική αυτή σημαίνει πως κάποια στιγμή πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την χώρα μας, κάτι που έπρεπε να είχε ήδη γίνει, λαμβανομένου και υπόψη ότι στην γειτονική Βουλγαρία απέτυχε η πρώτη προσπάθεια -σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλες στο μέλλον- εν μέσω εντόνων αντεγκλήσεων.
Η εμπειρία από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στις οποίες έχει δοκιμασθεί η σχιστολιθική εξόρυξη έχει δείξει ότι υπάρχουν σοβαρότατα τεχνικά και περιβαλλοντικά εμπόδια, από την τοξική ρύπανση που προκαλείται στην περιοχή γύρω από τις μονάδες άντλησης, μέχρι τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με μεθάνιο, αλλά ακόμα και την πρόκληση σεισμών. Μάλιστα υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις υπογείων εκρήξεων που προκάλεσαν μέχρι και την κατάρρευση κτιρίων λόγω της συγκέντρωσης μεθανίου στο υπέδαφος.
Από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, η κ. Paulina Jaramillo ανέφερε ότι το σχιστολιθικό αέριο δεν είναι "πράσινο" καθώς υπάρχουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου και κατά την άντλησή του, ενώ συμφώνησε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα απόβλητα. Σε αυτό, ο Γάλλος ερευνητής κ. Didier Bonijoly του ινστιτούτου BRGM, σημείωσε ο ίδιος, ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις σεισμών που αποδόθηκαν ευθέως στην άντληση σχιστολιθικού αερίου ενώ στις ΗΠΑ είναι ήδη ευρέως καταγεγραμμένα περιστατικά μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής σε περιοχές στις οποίες δοκιμάζεται η τεχνική.
Αλλά, όπως είπα παραπάνω, εμπρός στην απόκτηση κέρδους, οι αρνητικές συνέπειες θα παραμερισθούν σε εύθετο χρόνο. Η «Φωνή της Ρωσίας», μας προετοιμάζει για το τι πρόκειται να επακολουθήσει, αναφέροντας ότι οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες κάνουν τη δική τους «επανάσταση του σχιστόλιθου». Οι αναλυτές της BP προβλέπουν ότι η Ρωσία θα αποκτήσει ηγετική θέση ανάμεσα στους παραγωγούς πετρελαίου από σχιστόλιθο (shale oil). Τα φορολογικά κίνητρα υπάρχουν. Μένει πλέον η τεχνολογία.
Να σημειωθεί, ότι για καθαρά τυπικούς λόγους στη Ρωσία και στις ΗΠΑ υπάρχει μια «σύγχυση» στην ορολογία των υγρών ορυκτών. Αυτό που στις ΗΠΑ αποκαλείται πετρέλαιο σχιστόλιθου, υπονοεί ότι η εξόρυξή του πραγματοποιείται από σχιστολιθικά πετρώματα, ενώ στη Ρωσία, από τη σοβιετική εποχή ακόμα, θεωρούν ότι είναι το πετρέλαιο που εξορύσσεται από δύσκολους γεωλογικούς σχηματισμούς (με την έννοια, ότι η άντληση των κοιτασμάτων αυτών είναι πολύ δαπανηρή).
Πρόκειται δηλαδή, για μια ευρύτερη έννοια που περιλαμβάνει, όχι μόνο την εξόρυξη υδρογονανθράκων από σχιστόλιθο, αλλά και από άλλα πετρώματα. Σε αυτούς, για παράδειγμα, ανήκει το πετρέλαιο από αργιλώδες χώμα. Οι τεχνολογίες άντλησης σχιστολιθικού πετρελαίου και άλλου -μη συμβατικού- πετρελαίου που εξορύσσεται δύσκολα, είναι πρακτικά οι ίδιες.
Η BP προβλέπει ότι σε 20 χρόνια η Ρωσία θα είναι η δεύτερη στον κόσμο χώρα-παραγωγός σχιστολιθικού πετρελαίου. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του πετρελαϊκού κολοσσού, το 2035 η Ρωσία θα παράγει 800 χιλιάδες βαρέλια πετρέλαιο από σχιστόλιθο ημερησίως.
Η αναμενόμενη εξάντληση των συμβατικών πετρελαϊκών κοιτασμάτων θα οδηγήσει τις εταιρίες στην ανάπτυξη του τομέα σχιστολιθικού πετρελαίου, ως μια αναγκαιότητα. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η κατά το τελευταίο διάστημα επίδειξη ενδιαφέροντος για την κυριότητα της Αρκτικής. Μπορεί για την εξόρυξη ορυκτών πόρων στην Αρκτική να χρειαστεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά εκεί δεν θα υπάρχουν οικισμοί, ούτε ενοχλητικοί τύποι που θα φέρουν προσκόμματα στις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, για τις οποίες κάνει λόγο και το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο.

http://www.energypress.gr/news/Ehei-kai-shistolitho-o-petrelaikos-polemos-Rwsias-HPA

No comments: