Thursday 30 January 2014

3 φορές πάνω η τιμή αερίου στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα 20 χρόνια

Μέχρι και 3 φορές μεγαλύτερη απ’ αυτή των ΗΠΑ θα παραμείνει η τιμή αερίου στην Ευρώπη, σε ορίζοντα 20ετίας, αν η χώρα δεν προχωρήσει σε νέες ανακαλύψεις εγχώριων ενεργειακών πηγών και δεν αυξήσει την αποδοτικότητά της, εκτιμά ο επικεφαλής της IEA, Fatih Birol.

Η ανησυχία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για τις επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες εντείνεται, την στιγμή που κάποια κράτη-μέλη συζητούν το ενδεχόμενο παγώματος των τιμών ή την ακύρωση της επιχορήγησης στις ΑΠΕ.
«Μπορεί το χάσμα (των τιμών) να μειώνεται, αλλά δεν υπάρξουν νέες πολιτικές, η Ευρώπη θα συνεχίσει να έχει δύο μέχρι τρεις φορές ψηλότερες τιμές αερίου από τις ΗΠΑ για τα επόμενα 20 χρόνια», ανέφερε ο Birol.
Το χάσμα στις τιμές αερίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης αυξήθηκε από την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, παρόλο του ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη είναι επίσης περίπου διπλάσιες από αυτές των ΗΠΑ, διότι στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού το αέριο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Κατά τον Birol, η πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στην αποδοτικότητα, τις εγχώριες πηγές ενέργειας μέσω της ανάπτυξης του σχιστολιθικού αερίου τις ΑΠΕ και την πυρηνική ενέργεια. Προέτρεψε τις εταιρείες να επαναδιαπραγματευτούν το συμβόλαια αγοράς φυσικού αερίου όταν αυτά λήγουν και να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερες τιμές.
Πάντως, οι ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές δήλωσαν ότι προετοιμάζονται να κατηγορήσουν το μονοπώλιο της ρωσικής Gazprom ότι εκμεταλλεύεται τη θέση της. Υποστηρίζουν ότι ο ρωσικός κολοσσός επιβάλλει άδικες τιμές, συνδέοντας το αέριο με την τιμή του πετρελαίου, διατηρώντας έτσι ψηλά την ταρίφα, ιδιαίτερα σε κράτη που εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο.

Καλύτερες τιμές θα φέρει η εξαγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη

Ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει την αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της λόγω της εισαγωγής αερίου, οι ΗΠΑ ελπίζουν σε πλεόνασμα. Εκτιμάται ότι η εξαγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη θα βοηθήσει στην εξασφάλιση καλύτερων τιμών.
Ωστόσο, ο Birol σημείωσε ότι οι τιμές του αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται στα 11 δολ. ανά εκατ. BTU, σε σύγκριση με 3,5 δολ. ανά εκατ. BTU. Δεδομένου ότι το κόστος υγροποίησης και μεταφοράς ανέρχεται μέχρι τα 6 δολ., μια ενδεχόμενη εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου θα εξανέμιζε την επιβάρυνση αυτή.
 
http://www.energypress.gr/news/3-fores-panw-h-timh-aerioy-sthn-Eyrwph-mesa-sta-epomena-20-hronia

No comments: