Friday 31 January 2014

Καταρρίπτονται τα επιχειρήματα εμπόρων-κατασκευαστών που θέλουν τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης αποδοτικότερα έναντι άλλων συσκευών που φέρουν ηλεκτρική αντίσταση για θέρμανση

Το ΕΜΠ και το εργαστήριο ατμολεβήτων και κινητήρων εκπόνησαν μελέτη που αφορά ένα είδος θερμαντικών συσκευών για το οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμη μεθόδους διαστασιολόγησης πέρα από κάποιες εμπειρικές απόψεις εμπόρων, ενώ η απόδοση που έχουν αυτά τα συστήματα αμφισβητείται από πολλούς.

Στην μελέτη επιλέχτηκαν 5 διαφορετικά σενάρια κοστολόγησης της κατανάλωσης με κοινό χαρακτηριστικό το ποσοστό συμμετοχής του νυχτερινού τιμολογίου. Δηλαδή οτι η συσκευή θα λειτουργεί και τις βραδυνές ώρες. Έχουν ληφθεί χρεώσεις της ΔΕΗ μετά από την 01/01/2013 και συνυπολογίζονται και οι πάγιες χρεώσεις. Το σημαντικό που μαθαίνουμε είναι πως η απόδοση των σωμάτων αυτών είναι 100%, δηλαδή μια μονάδα ηλεκτρικής ισχύος δίνει μια μονάδα θερμότητας. Κατ' αυτόν τον τρόπο καταρρίπτονται οι αιτιάσεις κατασκευαστών που θεωρούν υποδιαστασιολογημένα συστήματα.

Η μελέτη αναλυτικά βρίσκεται παρακάτω: 

http://www.lsbtp.mech.ntua.gr/sites/default/files/Electrical_Panels_Calculations.pdf


No comments: