Wednesday 29 January 2014

Η νέα επένδυση της Ελιν στα βιοκαύσιμα από απόβλητα τηγανέλαια

Σε μια επένδυση 5 εκατ. ευρώ προχώρησε η Ελιν Βιοκαύσιμα στη μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμου που διαθέτει στο Βόλο, με στόχο την αποτελεσματικότερη μετατροπή των απόβλητων τηγανελαίων σε βιοντίζελ.
Η εταιρεία πηγαίνει με αυτόν τον τρόπο κόντρα στο ρεύμα και ποντάρει στα νέας γενιάς βιοκαύσιμα, σε μια αγορά όπως η ελληνική, όπου παρατηρείται κορεσμός σε ότι αφορά την παραγωγή. Αξίζει να σημειωθεί αρχικά, ότι η μονάδα της Ελιν στο Βόλο είναι σε θέση να παράγει 80.000 τόνους βιοντίζελ ετησίως, αλλά λόγω της υπερπροσφοράς που παρατηρείται στην ελληνική αγορά, η πραγματική παραγωγή κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό που αλλάζει με τη νέα μονάδα απόσταξης που εγκαινίασε πρόσφατα η Ελίν Βιοκαύσιμα, είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί απόβλητο τηγανέλαιο ως πρώτη ύλη σε ποσοστό 100% από 40% που ίσχυε πρωτύτερα.
Η διοίκηση της Ελιν Βιοκαύσιμα και ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Γ. Κουρούκλης, τόνισαν κατά την παρουσίαση της μονάδας την Δευτέρα, ότι η απόφαση για την επένδυση των 5 εκατ. ευρώ ελήφθη το 2012, κατά την κορύφωση της κρίσης στην ελληνική οικονομία, με χρηματοδότηση από την Alpha Leasing και 25% επιδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο.
Ο λόγος για την αισιοδοξία της Ελιν έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να περιορίσει σταδιακά την υποστήριξη στα τα πρώτης γενιάς βιοκαύσιμα, αφού είναι μειωμένης αποτελεσματικότητας όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, όπως έδειξαν αρκετές έρευνες τα τελευταία χρόνια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό σημαίνει πως η πρώτη ύλη για εργοστάσια όπως της Ελιν θα πρέπει στο εξής να είναι όχι βρώσιμα φυτικά έλαια όπως το κραμβέλαιο, το σογιέλαιο κλπ, αλλά απόβλητα, όπως το τηγανέλαιο. Η εταιρεία λοιπόν, θεωρεί ότι μόλις ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της Ε.Ε. για το συγκεκριμένο θέμα, τότε η αγορά θα ευνοήσει τους παραγωγούς εκείνους που στράφηκαν προς αυτή την κατεύθυνση από νωρίς. Για αυτό και στην Ελιν θεωρούν ότι η υλοποίηση της επένδυσης είναι ιδιαίτερα καίρια και θα αποδώσει μεσοπρόθεσμα καρπούς.
Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει αισιόδοξη και σε ότι αφορά την εικόνα στην εγχώρια αγορά, όπου τα προηγούμενα χρόνια παρατηρούνταν καθυστερήσεις και προβλήματα σε ότι αφορά τις ποσοστώσεις των βιοκαυσίμων. Πλέον, τα ζητήματα αυτά έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό και η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη σε σύγκριση με το παρελθόν.
Όσον αφορά την παραγωγική διαδικασία της μονάδας στο Βόλο, η πρώτη ύλη είναι το τηγανέλαιο που συλλέγεται από εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες πηγές. Μόλις το τηγανέλαιο εισέλθει στη γραμμή παραγωγής, ακολουθεί μια πορεία μέσα από αρκετά συστήματα καθαρισμού, στη συνέχεια μετατρέπεται σε μεθυλεστέρες λιπαρών οξέων, (βιοντίζελ) και διυλίζεται στην νέα μονάδα ώστε να απομακρυνθούν οι ανεπιθύμητες χημικές ενώσεις. Το τελικό προϊόν είναι βιοντίζελ υψηλής ποιότητας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους καταναλωτές δίχως περαιτέρω επεξεργασία. Σύμφωνα με την διοίκηση της Ελιν Βιοκαύσιμα, η χρήση των βιοκαυσίμων περιορίζει τις εκπομπές ρύπων, ενώ έχει θετικές συνέπειες και για την εθνική οικονομία, καθώς δημιουργεί μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία.  

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=78626

No comments: