Thursday 30 January 2014

Φωτίου: Η συμβολή της Αν. Μεσογείου στην ενεργειακή απεξάρτηση και βιωσιμότητα της ΕΕ

Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου ως παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ως αξιόπιστος εταίρος αναδεικνύεται μέσα από τις γεωπολιτικές ζυμώσεις στην εγγύς περιοχή της Κύπρου δήλωσε απόψε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η αξιοποίηση του φυσικού υποθαλάσσιου πλούτου μας, αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, διεθνές δικαίωμα, το οποίο θα πρέπει επιτελούς να σεβαστεί η Τουρκία, η οποία επιθυμεί την ένταξή της στην ΕΕ, στην οποία μέλος είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία.
«Τα προσκόμματα, οι αντιδράσεις, οι απειλές και οι αμφισβητήσεις, θα πρέπει να αντικατασταθούν με πνεύμα σύνεσης, συνεργασίας και σεβασμού, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ασφάλεια, ανάπτυξη και ευημερία, η οποία ταυτόχρονα, θα επηρεάσει ευμενώς την ευρύτερη περιοχή μας», σημείωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Σε ομιλία του με θέμα «Η Ενεργειακή Ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ», σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Άμυνας και το Κυπριακό Κέντρο Μελετών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα, ο κ. Φωτίου είπε ότι η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, πέραν του αμιγούς τομέα της διαχείρισης των διεθνών κρίσεων, προσλαμβάνει δυνητικές προεκτάσεις και σε άλλους τομείς, όπως αυτόν της ενεργειακής ασφάλειας, ενώ με πιο εμφανές τρόπο επεκτείνεται και στο πεδίο της θαλάσσιας ασφάλειας.
Πρόσθεσε ότι η αποτελεσματικότητα των Αποστολών της ΕΕ στον τομέα της διαχείρισης των διεθνών κρίσεων εξαρτάται και από την ενεργειακή ασφάλεια, και ότι η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, εκτός από τη διαχείριση κρίσεων, συμπεριλαμβάνει τη διαδικασία ανάπτυξης δυνατοτήτων, μέσα από την έρευνα, την τεχνολογία, τη βιομηχανία και την αγορά, και σημείωσε ότι πρόκειται για δυνατότητες οι οποίες συμβάλλουν, αν όχι άμεσα, σίγουρα έμμεσα στην περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της ενεργειακής ασφάλειας.
Πέραν όμως από το πεδίο των δυνατοτήτων και μέσων, παρατηρείται ότι, σε επίπεδο ΕΕ, προωθείται η διασύνδεση της ενεργειακής ασφάλειας με την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, είπε και σημείωσε ότι η Κύπρος πρωταγωνιστεί μαζί με τη Γαλλία και την Ισπανία στην παραγωγή σχετικού κειμένου, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, ενώ η Ελλάδα, η οποία ασκεί την Προεδρία κατά το τρέχον εξάμηνο, έχει θέσει τη Θαλάσσια Πολιτική ως μία από τις βασικές της προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης και της διάστασης της Θαλάσσιας Ασφάλειας.
Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο πώς θα μπορούσε η ΕΕ, εφόσον το αποφασίσει, να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλειά της μέσα από τις επιλογές που τις παρέχει η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Δεκεμβρίου του 2009, και ανέφερε ότι ο τομέας της ενεργειακής ασφάλειας είναι ιδιαίτερα ευρύς και οπωσδήποτε επεκτείνεται πέραν από την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.
Επίσης, αναφέρθηκε στη συμβολή της Ανατολικής Μεσογείου στην περαιτέρω ενεργειακή απεξάρτηση και βιωσιμότητα της ΕΕ και κατ’ επέκταση των ιδίων των κρατών-μελών της, σημειώνοντας ότι για την ΕΕ, ενεργειακή ασφάλεια είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας.
Το γεγονός όμως ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της εξαρτάται από την προμήθεια ενέργειας από το εξωτερικό, είναι εύλογο ότι καθίσταται ευάλωτη στις διάφορες διεθνείς προκλήσεις, είπε και πρόσθεσε ότι αποτελεί μείζονος σημασίας το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προνοεί η Συνθήκη της Λισαβόνας, για εκπόνηση μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής, η οποία θα συμβάλει στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, στην προώθηση της διασύνδεσης των ενεργειακών δικτύων, στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
«Διαφαίνεται ότι η Ευρώπη, δεδομένων των απειλών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, βρίσκεται σε αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας, δηλαδή βρίσκεται σε τροχιά ενεργειακής απεξάρτησης. Ακριβώς σε αυτό το σημείο είναι που ο εντοπισμός νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με την προοπτική δημιουργίας ενεργειακών δικτύων, συνιστά εναλλακτική και βιώσιμη επιλογή για τις ενεργειακές αναζητήσεις της Ευρώπης» είπε ο κ. Φωτίου.
Πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, και επίσης θα πρέπει να αποτελέσει μέσο ενίσχυσης της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, οι οποίες αναμφίβολα θα τονώσουν τις οικονομίες των χωρών της περιοχής.
Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει να διαδραματίσει το δικό της ρόλο και σημείωσε ότι «μέσα στη δύσκολη οικονομική περίοδο που βιώνουμε ως κυπριακός Ελληνισμός, η ευόδωση των σχεδιασμών και επιδιώξεων θα συμβάλουν στην ανακούφιση των καταναλωτών, αφού πλέον θα μιλάμε για πιο προσιτή, ασφαλή και φθηνή ενέργεια».
Επίσης, αναφέρθηκε και στο ρόλο του υπουργείου Άμυνας στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, σημειώνοντας ότι ένα κράτος θα πρέπει να προνοεί για την ενεργειακή του ασφάλεια με τον ίδιο τρόπο που προστατεύει την εδαφική, την εναέρια και τη θαλάσσια του ασφάλεια, καθώς και αυτήν του κυβερνοχώρου.
 
http://www.energypress.gr/news/Fwtioy:-H-symbolh-ths-An.-Mesogeioy-sthn-energeiakh-apexarthsh-kai-biwsimothta-ths-EE

No comments: