Wednesday 29 January 2014

Φωτοβολταϊκά: παγιώνεται το σενάριο για μεσοσταθμικό κούρεμα 43% – “Ελπίδα” η ΟΤΣ

Για την επόμενη εβδομάδα έχει μετατεθεί η συζήτηση για το επονομαζόμενο new deal στα φωτοβολταϊκά και στις υπόλοιπες ΑΠΕ, που σκοπό έχει την εξάλειψη των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ.

Καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση οριστικής πρότασης είναι η 28η Φεβρουαρίου, καθώς πέραν αυτής, εάν δεν έχει βρεθεί λύση, θα ισχύσει μεσοσταθμική αύξηση του 98% του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) από 1η Μαρτίου, η οποία θα επιβαρύνει τους καταναλωτές, σύμφωνα με σχετική εισήγηση της ΡΑΕ.
Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί πέραν του ΥΠΕΚΑ και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των τραπεζών που έχουν χορηγήσει δάνεια σε παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
Οι τράπεζες σύμφωνα με πληροφορίες του energypress φέρονται διατεθειμένες να προσφέρουν χρονική επέκταση των δανείων και κλιμακωτό επιτόκιο ώστε να δώσουν χρόνο στους δανειολήπτες να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ως πιθανότερο σενάριο για το new deal έχει επανέλθει το μεσοσταθμικό κούρεμα 43% στα φωτοβολταϊκά και 10% στις υπόλοιπες ΑΠΕ.
Ωστόσο, όπως είχε μεταδώσει η “Ημερησία”, η αυξητική τάση που διαμορφώνεται στην Οριακή Τιμή Συστήματος -δηλαδή την τιμή “εκκαθάρισης” της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που εισπράττουν όλοι όσοι εγχέουν ενέργεια στο Σύστημα και πληρώνουν όλοι όσοι λαμβάνουν ενέργεια από το Σύστημα- μπορεί να περιορίσει το κούρεμα των φωτοβολταϊκών σε ένα ποσοστό της τάξης του 38-40%.
Οι μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 10 ευρώ που αυξάνεται η ΟΤΣ, στο σύστημα εισρέουν 100 εκατ. ευρώ ετησίως, γεγονός που μπορεί να «δώσει» 5 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο «κούρεμα». Το κούρεμα 43% είχε υπολογιστεί με ΟΤΣ 59 Ευρώ τη στιγμή που σήμερα κυμαίνεται στα 70 Ευρώ.  

—Τι μέλλει γενέσθαι για όσους δεν συμφωνήσουν με το new deal

New deal σημαίνει εθελοντικό κούρεμα της εγγυημένης τιμής με αντάλλαγμα επιμήκυνση συμβάσεων πώλησης ενέργειας στο σύστημα και δανειακών συμβάσεων από τις τράπεζες. Οι παραγωγοί που δεν θα συμφωνήσουν αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με μεγαλύτερες επιβαρύνσεις που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί.
Υπενθυμίζεται ότι καταληκτική ημερομηνία για την εξάλειψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ είναι η 31η Δεκεμβρίου 2014. Το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήση εξάμηνη παράταση από την τρόικα, χωρίς όμως να έχει λάβει θετική απάντηση μέχρι στιγμής.

http://www.econews.gr/2014/01/29/fotovoltaika-kourema-ots-110999/

No comments: