Wednesday 29 January 2014

Ενδιαφέρον από την ισραηλινή εταιρία ηλεκτρισμού για την ενδιάμεση λύση στην Κύπρο

Η Κεντρική Εταιρεία Ηλεκτρισμού του Ισραήλ, η IEC (Israel Electric Company) ενδιαφέρεται σοβαρά για να διεκδικήσει το συμβόλαιο παροχής φυσικού αερίου προς την Κύπρο για την περίοδο 2016-2022 ή 2016-2025, που προκηρύχθηκε το Σάββατο από την Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ).

Όπως αποκαλύπτει η ισραηλινή Globus, η IEC και η ΒΡ ενδιαφέρονται για να διεκδικήσουν τον διαγωνισμό. Να σημειωθεί ότι IEC και ΒΡ μαζί με την ολλανδική VITOL (με σημαντικές επενδύσεις ήδη στην Κύπρο) υλοποίησαν πέρσι την «ενδιάμεση λύση» του Ισραήλ, με βάση μάλιστα τη Λεμεσό.
Συγκεκριμένα, μεγάλο πλοίο που μετέφερε υγροποιημένο φυσικό αέριο ερχόταν σε βάση με ειδικά «μπαλόνια» πρόσθεσης και σταθεροποίησης, που έγινε ανοικτά της Μονής σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από την ακτή. Εκεί προσδενόταν και δεύτερο ειδικό πλοίο όπου μεταφόρτωνε το φυσικό αέριο και μετέβαινε έξω από ηλεκτροπαραγωγό σταθμό κοντά στη Χάιφα, όπου συνδεόταν με τη μονάδα παραγωγής παρέχοντας αεριοποιημένο φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με την Globus, ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν πλεονέκτημα στον διαγωνισμό της «ενδιάμεσης λύσης» της Κύπρου, αφού μπορούν να εξασφαλίσουν αέριο μέσω του κοιτάσματος «Ταμάρ» του οποίου η εκμετάλλευση ξεκίνησε ή άλλων μικρότερων, που να το διαθέσουν είτε μέσω αγωγού με τη λύση του συμπιεσμένου φυσικού αερίου αντί υγροποιημένου. Υποδεικνύει ότι το κόστος φυσικού αερίου στο Ισραήλ είναι κατά 33% πιο χαμηλό απ’ ό,τι το κόστος καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή τώρα στην Κύπρο.
Η Globus υπενθυμίζει ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό -για 3,5 χρόνια- η φθηνότερη προσφορά υποβλήθηκε από την ITERA και ήταν της τάξης των $14,5 ανά ΜBTU ενώ η Κύπρος αναζητά τιμές κοντά στα $11. 

(Φιλελεύθερος)
 
http://www.energypress.gr/news/Endiaferon-apo-thn-israhlinh-etairia-hlektrismoy-gia-thn-endiamesh-lysh-sthn-Kypro

No comments: