Thursday 30 January 2014

Η Τουρκία τρίτη ελκυστικότερη ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές φωτοβολταϊκών

Η τρίτη πιο ελκυστική αναδυόμενη αγορά φωτοβολταϊκών είναι σήμερα η Τουρκία, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του οίκου ερευνών αγοράς ΙΗ S, ενώ στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Ρουμανία.

«Η Τουρκία κατατάσσεται στην κορυφαία τριάδα των αναδυόμενων αγορών, ως αποτέλεσμα συνθηκών που συνέβαλαν στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, συμπεριλαμβανομένων της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας και της ανόδου των τιμών, του σχετικά μικρού ρίσκου και των θεσπισθέντων κινήτρων για τα φ/β», αναφέρει ανακοίνωση επ’ ευκαιρία της έκδοσης του IHS Emerging PV Markets Attractiveness Index για το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Στις δύο πρώτες θέσεις του σχετικού πίνακα βρίσκονται, αντίστοιχα, η Νότιος Αφρική και η Ταϊλάνδη.
Ωστόσο, εμπόδιο στην ανάπτυξη της τουρκικής αγοράς θεωρείται το ότι τα σχέδια για κατασκευή δικτύου μεταφοράς ενέργειας από ηλιακούς σταθμούς βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, με συνέπεια να έχουν παγώσει τα πρότζεκτ για φωτοβολταϊκά άνω του 1 MW εν αναμονή του γύρου αδειοδοτήσεων για συνολικά 600 MW εγκατεστημένης ισχύος.

Ενώ το IHS θεωρεί πως υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης 1 GW ηλιακής ενέργειας στην Τουρκία ως το 2017, προβλέπει αύξηση μόλις κατά 150 MW για εφέτος όσον αφορά την εγκατεστημένη ισχύ.
«Η αδειοδότηση και τα συμβόλαια σύνδεσης με το δίκτυο αποτελούν τα βασικά προβλήματα για το 2014», σύμφωνα με την Josefin Berg, senior PV analyst της IHS, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το SeeNews, το IHS Emerging PV Markets Attractiveness Index βαθμολογεί την ελκυστικότητα των αγορών φωτοβολταϊκών σε αναδυόμενες οικονομίες και απευθύνεται σε επενδυτές και κατασκευαστές. Βαθμολογεί κυρίως τέσσερεις τομείς: το μακροοικονομικό κλίμα, το δυνητικό μέγεθος της αγοράς, την πιθανότητα κέρδους των πρότζεκτ και την ωριμότητα των δικτύων. Ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες χώρες, πρώτη κατατάσσεται η Νότιος Αφρική όσον αφορά , το δυνητικό μέγεθος της αγοράς, την πιθανότητα κέρδους των πρότζεκτ και την ωριμότητα των δικτύων. 

Η Τουρκία συγκεντρώνει 45 βαθμούς (με άριστα το 100), ενώ η Ρουμανία 43.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=78701

No comments: