Wednesday 29 January 2014

Χαραμάδα για συμφωνία στο φυσικό αέριο μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Πούτιν

Ενισχύονται οι ενδείξεις ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ για τη μείωση της τιμής προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου θα έχουν τελικά θετική έκβαση μετά και τη χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βρυξέλλες.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμανε την τεράστια σημασία που έχει για την ανάκαμψη της Ελλάδας η εξασφάλιση χαμηλότερης τιμής προμήθειας του ρωσικού αερίου. Από την πλευρά του ο Β.Πούτιν φέρεται να εξέφρασε την κατανόησή του για το πόσο σοβαρό ζήτημα αποτελεί για την Ελλάδα το ενεργειακό κόστος.
Πάντως, ως επικρατέτερο ενδεχόμενο σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να θεωρείται η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας ενώ η πιθανότητα προσφυγής στη διαιτησία φαίνεται να απομακρύνεται. 
Από τα όσα διαμείφθηκαν άλλωστε και στη προχθεσινή συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη μεταξύ της αντιπροσωπείας της ΔΕΠΑ και των εκπροσώπων της Gazprom, προκύπτει η προσδοκία ότι η έκπτωση που θα προσφέρουν τελικά οι Ρώσοι θα κινείται στα επίπεδα του 15%, με τιμή κάτω από τα 400 δολάρια τα χίλια κυβικά, απέχοντας πάντως ακόμη από τον μέσο δυτικοευρωπαικό όρο των 380 ευρώ.

Εξίσου σοβαρό θέμα είναι και η ρήτρα ότι αν ο αγοραστής (ΔΕΠΑ) δεν καταναλώσει τις προσυμφωνηθείσες ποσότητες, τότε πρέπει να αποζημιώσει τον πωλητή (Gazprom), με την ελληνική πλευρά να ζητά χαλάρωση του όρου, αίτημα που δεν αποκλείεται να ικανοποιιηθεί.

Η Ελλάδα έχει σοβαρούς λόγους να ζητά μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο, καθώς τα νοικοκυριά πληρώνουν 20%-30% υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η ψαλίδα στη βιομηχανία που εκπέμπει απανωτά sos για μείωση του ενεργειακού κόστους.

Πρόσφατη μελέτη της Κομισιόν με τίτλο «Τιμές και Κόστος Ενέργειας στην Ευρώπη» δείχνει ότι η μέση τιμή προμήθειας φυσικού αερίου για τις χαλυβουργίες στη Νότια Ευρώπη (όπου ανήκει και η Ελλάδα) ήταν το 2012 κατά 50% υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου ! Οι χαλυβουργίες πλήρωσαν 47,2 ευρώ/ μεγαβατώρα το φυσικό αέριο, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στα 32,2 ευρώ.

Θετικές προσδοκίες

Θυμίζουμε ότι προχθές, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη μεταξύ του προέδρου της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη και των εκπροσώπων της Gazprom, έγινε γνωστό ότι εντός της εβδομάδας, μέχρι την Παρασκευή θα αποσταλεί η επίσημη επιστολή των Ρώσων με την τελική τους πρόταση.
Εκεί όπου ακόμη φαίνεται να υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα είναι στο χρόνο έναρξης της νέας τιμής με τους Ρώσους να ξεκινούν από τους 6 μήνες, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι θα δοθεί μεγαλύτερη χρονική περίοδος.
 
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το ρωσικό πρωτόκολλο οι Ρώσοι διαπραγματευτές θα πρέπει να πάρουν το τελικό "οκέυ" από τα ανώτερα κλιμάκια της Gazprom και μετά να στείλουν την επιστολή - τελική τους πρόταση.
 
Αλλά και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί μια τιμή που θα είναι μεν καλύτερη από εκείνη που αρχικά είχαν προτείνει οι Ρώσοι, αλλά θα απέχει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (380 -385 δολάρια ανά χίλια κυβικά), και μια αναδρομικότητα μικρότερη από τους 12 μήνες που ζητούσαμε. 
 
http://www.energypress.gr/news/Haramada-gia-symfwnia-sto-fysiko-aerio-meta-th-synanthsh-Samara-Poytin

No comments: