Friday 31 January 2014

Σερβία: Η Ενεργειακή Κοινότητα αρμόδια για τη συμφωνία του South Stream

Τη συμφωνία που συνήψε η Σερβία με τη Ρωσία για τον αγωγό South Stream, θα εξεταστεί από την Ενεργειακή Κοινότητα, μέλος της οποίας είναι και η χώρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του αρμόδιου για την Ενέργεια κοινοτικού Επιτρόπου, Γκίντερ Έτινγκερ στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπαναχωρεί από τη θέση της, ότι οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και έξι κρατών- μελών της ΕΕ, από το έδαφος των οποίων θα διέρχεται ο South Stream, δεν είναι συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία.
«Η θέση μας παραμένει η ίδια- οι διακυβερνητικές συμφωνίες για τον South Stream αντίκεινται στους κανονισμούς της ΕΕ και θα πρέπει να επανεξεταστούν ή να αναπροσαρμοστούν» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του κ. Έτινγκερ, Σαμπίν Μπέργκερ.
Η κα. Μπέργκερ διέψευσε αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι στην άτυπη ευρω- ρωσική σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκατέλειψε την προσπάθεια να επανεξεταστούν οι διμερείς συμφωνίες για τον South Stream.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατύπωσε πρόσφατα την άποψη ότι οι διμερείς συμφωνίες είναι αντίθετες, αφενός στους κανονισμούς της ΕΕ που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του λεγόμενου Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου (η τρίτη δέσμη νομοθετικών μέτρων για την Απελευθέρωση της Εσωτερικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της ΕΕ) και ορίζουν ότι η ίδια επιχείρηση δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα ο αποκλειστικός εισαγωγέας και διανομέας φυσικού αερίου, αφετέρου στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, η οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή, καταστρατηγείται από τη ρωσική Gazprom.
Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία της Σερβίας με τη Ρωσία, η οποία είναι παρόμοια με εκείνες που σύναψαν τα 6 κράτη- μέλη της ΕΕ, η εξέτασή της παραπέμπεται στην Ενεργειακή Κοινότητα, με βάση το ότι η χώρα δεν αποτελεί μέλος της ΕΕ και κατ' επέκταση το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο δεν έχει ισχύ εκεί.
Η συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει ότι η εφαρμογή του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου στη χώρα θα ξεκινήσει από το 2015, ενώ η Επιτροπή κρίνει ότι μέχρι τότε οι συμφωνίες θα πρέπει να έχουν εναρμονιστεί με την κοινοτική νομοθεσία.
Η κα. Μπέργκερ σημείωσε ότι στη διάρκεια της συνάντησης του κ. Έτινγκερ με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, συμφωνήθηκε οι συνομιλίες για τις νομικές και τεχνικές πτυχές της κατασκευής του South Stream να συνεχιστούν σε επίπεδο ομάδων εργασίας. Η Επιτροπή έχει εξουσιοδοτηθεί από τα έξι κράτη- μέλη της ΕΕ να διαπραγματευθεί την αναθεώρηση των συμφωνιών τους με τη Μόσχα, σημείωσε η κα Μπέργκερ.
 
http://www.energypress.gr/news/Serbia:-H-Energeiakh-Koinothta-armodia-gia-th-symfwnia-toy-South-Stream

No comments: