Thursday 30 January 2014

Μιχάλης Καϊταντζίδης: Μείωση τιμών φυσικού αερίου 20% ή διαιτησία

Οι μονάδες φυσικού αερίου των ανεξάρτητων παραγωγών και της ΔΕΗ, εγγυώνται την επάρκεια ισχύος στο ελληνικό σύστημα, ενώ ο ρόλος τους ενδυναμώνεται με τις διασυνδέσεις των νησιών και κυρίως της Κρήτης.

Αυτό επισήμαιναν μιλώντας με δημοσιογράφους εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής, αντικρούοντας απόψεις που μιλούν για κάλυψη των αναγκών της χώρας, μόνο με τις μονάδες της ΔΕΗ.
Παρουσιάζοντας στοιχεία του ENTSO-E που είναι το Ευρωπαϊκό όργανο των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (από την Ελλάδα συμμετέχει ο ΑΔΜΗΕ), ανέφεραν πως το 2016 με 2017 θα υπάρξει έλλειμμα επάρκειας ισχύος. Το έλλειμμα αυτό θα αυξηθεί σε 12-15% αν δεν λειτουργούν οι ιδιωτικές μονάδες, ενώ αν σταματήσουν και οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ, τότε θα ανέλθει στο 23%.
Χρειάζονται όλες οι μονάδες φυσικού αερίου, αλλιώς θα κινδυνεύει η χώρα με μπλακ άουτ τονίζουν οι ίδιοι, καθώς σήμερα η αξιόπιστη διαθέσιμη ισχύς του συστήματος είναι λιγότερη από 12.000 μεγαβάτ, ενώ η ζήτηση αιχμής βρίσκεται στα 10.000 μεγαβάτ. Τα πράγματα θα είναι πιο κρίσιμα με τη διασύνδεση των νησιών και της Κρήτης, λένε οι ίδιοι, καθώς θα προστεθεί νέα ζήτηση ισχύος στο σύστημα.
Tις διασυνδέσεις, οι ιδιώτες παραγωγοί τις θεωρούν απαραίτητες, καθώς θα ελαφρυνθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών με τα τέλη για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, τα οποία μόνο για την κάλυψη των αναγκών της Κρήτης, υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Eτσι τονίζουν οι ίδιοι, το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης πρέπει να αποκτήσει προτεραιότητα και να λειτουργήσει το γρηγορότερο.
Με την ευκαιρία οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί εξέφρασαν την λύπη τους για την εξαίρεση εκπροσώπου τους από την επιτροπή στην οποία το ΥΠΕΚΑ ανέθεσε να συντάξει τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Ας σημειωθεί εδώ ότι στην υπουργική απόφαση για τη σύνθεση της επιτροπής ενεργειακού σχεδιασμού, περιλαμβάνονταν και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών –ΕΣΑΗ, ο καθηγητής του ΕΜΠ Μανώλης Κακαράς.
Ωστόσο μετά από λίγες μέρες διορθωτική απόφαση τον εξαίρεσε και τοποθέτησε στη θέση του τον επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ) Γιώργο Κόλλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την εξαίρεση του εκπροσώπου του ΕΣΑΗ από την επιτροπή, ασκήθηκαν στο ΥΠΕΚΑ πιέσεις από διάφορες πλευρές.
 
Απελευθέρωση αγοράς

Αναφορικά με τους όρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο ιδιωτικός τομέας εμμένει στο ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει αν δεν εξασφαλιστεί η είσοδος και άλλων παικτών σε πόρους όπως τα νερά και ο λιγνίτης.
«Όσο πιο αργά προχωρά η απελευθέρωση της αγοράς, τόσο πιο ακριβά θα πληρώνουμε το ρεύμα» τονίζουν οι ίδιοι. Απαντώντας δε σε όσους βάλουν κατά των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος, τα οποία εισπράττουν όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, οι εκπρόσωποι της αγοράς τονίζουν ότι τα ΑΔΙ είναι απαραίτητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη σημερινή της μορφή, καθώς διασφαλίζουν ότι παραμένουν ενεργές οι μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες με τη σειρά τους εγγυώνται την επάρκεια ισχύος και εφεδρείας στο σύστημα.
Τέλος για το πρόβλημα της τιμολόγησης του φυσικού αερίου, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί έχουν την άποψη ότι η ΔΕΠΑ θα πρέπει να πιέσει τη Gazprom για μείωση 20% επί της σημερινής τιμής. Διαφορετικά και αν δεν εξασφαλιστεί αυτή η μείωση, η ΔΕΠΑ θα πρέπει να εξετάσει την προσφυγή της στη Διαιτησία.

(euro2day.gr)

http://www.energypress.gr/news/Mihalhs-Kaitantzidhs:-Meiwsh-timwn-fysikoy-aerioy-20-h-diaithsia

No comments: