Thursday 30 January 2014

Πότε θα γεφυρωθεί το χάσμα του ενεργειακού κόστους ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ; Ούτε σε 20 χρόνια

Είκοσι χρόνια θα χρειαστούν, στην καλύτερη περίπτωση, στην Ευρώπη για να γεφυρώσει το χάσμα του ενεργειακού κόστους που τη χωρίζει από τις ΗΠΑ, βλάπτοντας την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της.
Αυτό τονίζει ο Διεθνής Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), κάτι που αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις μετά και το νέο, πιο ελαστικό πλαίσιο στόχων για την κλιματική αλλαγή που πρότεινε πρόσφατα η Κομισιόν.
Ο ΙΕΑ υπολογίζει ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει την απώλεια του ενός τρίτου των εξαγωγών έντασης ενέργειας μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. Αλλά φταίει μήπως γι’ αυτή την υστέρηση η φιλική στις ΑΠΕ πολιτική της ΕΕ;
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ, δεν θεωρεί ότι από μόνες τους οι περιβαλλοντικές πολιτικές της Ευρώπης έχουν ωθήσει προς τα πάνω το κόστος ενέργειας στις βιομηχανίες των χωρών της. Ωστόσο, προβλέπει πως το χάσμα ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ δεν πρόκειται να εξαφανιστεί «με μία κίνηση», αλλά αντίθετα το χαρακτηρίζει «δομικό χαρακτηριστικό».
Ο Μπιρόλ προειδοποιεί ότι από τη διαφορά των τιμών ενέργειας στη βιομηχανία ανάμεσα στις δύο ακτές του Ατλαντικού απειλούνται οι θέσεις εργασίας για 30 εκατ. ανθρώπους που απασχολούνται σε βαριές βιομηχανίες, όπως χαλυβουργία, σιδηρουργία, πετροχημικά. Σε πρόσφατη ομιλία του στο Imperial College του Λονδίνου, επικαλούμενος σχετική ανάλυση του ΙΕΑ, τόνισε πως η ευρωπαϊκή πολιτική καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής έχει στοχοποιηθεί υπερβολικά, ενώ έχει αγνοηθεί ο βασικός παράγοντας: το υψηλό κόστος της εισαγόμενης ενέργειας. Μάλιστα, τόνισε πως ο ίδιος τρέφει «μεγάλο σεβασμό» για την πολιτική στήριξη των ΑΠΕ που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, οι τιμές του φυσικού αερίου που εισάγει η ΕΕ είναι σχεδόν τριπλάσιες από αυτές στις ΗΠΑ, ενώ το βιομηχανικό ρεύμα είναι σχεδόν δύο φορές ακριβότερο. Το χάσμα αυτό, κατά τον Μπιρόλ, θα κρατήσει «τουλάχιστον 20 χρόνια».
Αφού τονίζει το πόσο εξαρτάται από το φυσικό αέριο η ηλεκτροπαραγωγή στην ΕΕ, ο Μπιρόλ τονίζει ότι οι ΗΠΑ κατόρθωσαν, χάρη στην αλματώδη ανάπτυξη του shale gas, να έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές.
Ωστόσο, αντί η ΕΕ να δει ως αλληλοαναιρούμενες έννοιες την ανταγωνιστικότητα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΙΕΑ, θεωρεί ότι θα ΄πρεπε η ΕΕ να δώσει μεγαλύτερο ρόλο στην πυρηνική ενέργεια, την παραγωγή shale gas, να ενισχύσει την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και να επαναδιαπραγματευθεί τις τιμές φυσικού αερίου που εισάγει.
Μάλιστα, καθώς σήμερα τα δύο τρίτα των συμβολαίων εισαγωγής λήγουν μέσα στην επόμενη δεκαετία, ο Μπιρόλ καλεί εμμέσως πλην σαφώς την ΕΕ να επιμείνει στις πιέσεις προς τη Μόσχα για μείωση τιμών.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=78714

No comments: