Wednesday 29 January 2014

Οι ΑΠΕ προκαλούν “χάος” στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης

Η απόπειρα της Ευρώπης να συνδυάσει μια φιλόδοξη κλιματική πολιτική με την φιλελευθεροποίηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας έχει εν πολλοίς αποτύχει και η ΕΕ οφείλει να επανεξετάσει τις πολιτικές επιδότησης των ΑΠΕ αναφέρει γαλλική μελέτη που συνέταξαν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η Ευρώπη κατά το σχεδιασμό του ενεργειακού της μοντέλου πρέπει να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στο οικονομικό κόστος, τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια. “Ακολουθήθηκε μια φιλόδοξη πολιτική που δεν πέτυχε τους στόχους της” παραδέχτηκε ο Ζαν Πιζανί-Φερρύ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Γάλλου πρωθυπουργού, Φρανσουά Ολάντ.
Ο ευρωπαϊκός στόχος 20-20-20 (20% μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας) που τέθηκε το 2008 με ορίζοντα το 2020 δεν θεωρείται επιτεύξιμος. Κι αυτό διότι δεν συνάδει με την προσπάθεια συγκράτησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα περιβάλλον ανοιχτού ανταγωνισμού των ενεργειακών αγορών.
Σήμερα, το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στην Ευρώπη ανέρχεται σε 14,4%. Μάλιστα, στη Γερμανία των 65 “καθαρών” Γιγαβάτ, όταν ο ήλιος λάμψει και ο αέρα φυσήξει ταυτόχρονα, φωτοβολταϊκά και αιολικά μπορούν να καλύψουν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

—Τα προβλήματα των ΑΠΕ

Ωστόσο, η διαλείπουσα παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, τα μηδενικά οριακά κόστη και η προτεραιότητα πρόσβασης στο δίκτυο θεωρείται ότι έχει προκαλέσει “χάος” στις συμβατικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.
“Εκτοπίζοντας άλλες πιο σταθερές τεχνολογίες, η διαλείπουσα φύση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ τις καθιστά και αυτές ασταθείς ως προς την παραγωγή ενέργειας”, αναφέρει στην έκθεση ο Ντίτερ Χελμ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ο συνολικός αντίκτυπος αυτού ήταν να καταστεί μη βιώσιμη κάθε επένδυση που γινόταν δίχως κρατική επιδότηση.
Συνέπεια αυτών ήταν να αυξηθούν σε πρωτοφανή επίπεδα οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι εταιρείες ενέργειας σε όλη την Ευρώπη (όπως η ΔΕΗ) να βρίσκονται σε κρίση και η ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου να κινδυνεύει ελλείψει επενδυτικών κεφαλαίων.

—Οι προτάσεις

Η μελέτη προτείνει μια σειρά από μέτρα όπως:

-τη θέσπιση ενδοημερήσιας ενεργειακής αγοράς ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η διαλείπουσα παραγωγή αιολικών και φωτοβολταϊκών σε σύγκριση με την ημερήσια αγορά (day ahead market). -προώθηση των διακρατικών διασυνδέσεων ώστε να εξισορροπηθεί αποτελεσματικότερα η προσφορά με τη ζήτηση σε πιο ευρείες γεωγραφικές περιοχές.
-παρέμβαση στην ευρωπαϊκή αγορά ρύπων και δημιουργία κεντρικής τράπεζας άνθρακα. -αναστολή των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ όταν οι χονδρικές τιμές γίνονται αρνητικές (δηλαδή οι προμηθευτές επιβαρύνονται με το κόστος απόσυρσης φορτίων λόγω υπερπροσφοράς).
“Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο παραγωγός ανανεώσιμης ενέργειας θα έχει πλεόνασμα αχρησιμοποίητης ενέργειας, την οποία θα μπορεί να αποθηκεύει για μελλοντική χρήση” αναφέρει η μελέτη και προσθέτει ότι αυτό θα ενισχύσει τις επενδύσεις σε λύσεις αποθήκευσης ενέργειας.

—To consensus

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς της μελέτης ομολόγησαν ότι δεν επιτεύχθηκε συναίνεση ως προς την αποτελεσματικότητα των παραπάνω προτάσεων για την αναζωογόνηση των ενεργειακών επενδύσεων στην Ευρώπη και τη διασφάλιση της ζητούμενης ενεργειακής ασφάλειας.
Προς το παρόν οι επιστήμονες είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα: εκείνους που ζητούν ευρύτερη κρατική παρέμβαση και εκείνους που προτείνουν μεγαλύτερη απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς.
Ο Γάλλος καθηγητής του Paris Dauphine, Φαμπιέν Ροκ, αναφέρει ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μεταβαίνουν σε ένα μεικτό μοντέλο που προβλέπει διευρυμένο ρόλο για το κράτος, διατηρώντας παράλληλα το ρόλο αγορών και ιδιωτών.
Ένα τέτοιο μοντέλο εισάγεται στη Βρετανία με το Britain’s Electricity Market Reform που προβλέπει “Συμβόλαια Διαφορών”, τα οποία παρέχουν εγγυήσεις τιμών σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών. Μια τέτοια εγγύηση παρείχε η Βρετανία σε ένα πυρηνικό deal με τη γαλλική EDF. Δεν πρόκειται για επανακρατικοποίηση, αλλά για μια αγορά στην οποία το κράτος λαμβάνει το μερίδιό του ως συντονιστής των επενδύσεων στη χώρα.

http://www.econews.gr/2014/01/29/ape-europi-meleti-111016/

No comments: