Thursday 30 January 2014

Χιούστον καλεί Αθήνα για τα πετρέλαια σε Ιόνιο- Κρήτη

Στο μεγαλύτερο «παζάρι» πετρελαικών δεδομένων του κόσμου, την έκθεση «North American Prospect Expo» (NAPE) που γίνεται πέντε φορές το χρόνο στο Χιούστον του Τέξας, και ενώπιον χιλιάδων στελεχών από μικρές και μεγάλες εταιρείες, πρόκειται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα το ΥΠΕΚΑ τα μέχρι τώρα στοιχεία από την επεξεργασία των σεισμικών σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.
Ενώπιον 17.000 περίπου στελεχών που εκπροσωπούν πάνω από 1.000 εταιρείες, η αντιπροσωπεία του ΥΠΕΚΑ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά- χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της PGS- τα πιο ενδιαφέροντα, καινούργια στοιχεία από τις έρευνες στις θάλασσες του Ιουνίου και της Κρήτης.
 
Εκτός από τα μεγάλα ονόματα του χώρου, BP, Shell, Chevron, ExxonMobil, Eni, Repsol, ConocoPhlips, το παρόν τους μεταξύ των χιλίων και πλέον εταιρειών, αναμένεται να δώσουν η γνωστή μας από τις έρευνες σε Κύπρο και Ισραήλ, Noble Energy, οι Halliburton Energy Resources, Alaska Oil and Gas Opportunities, East Texas Oil and Gas, κλπ.
 
Το τάιμινγκ της έκθεσης είναι καλό για την ελληνική πλευρά, αφενός γιατί ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, αφετέρου γιατί υπάρχει πλέον και η επίσημη επιβεβαίωση από το ΥΠΕΚΑ - όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης- ότι το Ιόνιο διαθέτει γεωολογικές δομές «καρμπόν» με εκείνες γειτονικών περιοχών της Αλβανίας και της Νότιας Ιταλίας, όπου αντλείται ήδη πετρέλαιο.
 
Δομές "καρμπόν"
 
Ποιες είναι αυτές ; Πρόκειται για το Δέλβινο και το Κούτσοβο στην ηπειρωτική Αλβανία που μοιάζει γεωολογικά με τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, τους Παξούς και τη θάλασσα δυτικά της Κέρκυρας που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τη θάλασσα της Απουλίας στη Νότια Ιταλία, και το Κατάκολο που προσομοιάζει με το Kraps-Marinez Roscovec στη ΝΔ Αλβανία.
 
Όλες οι παραπάνω περιοχές διαθέτουν την ίδια δομή και ηλικία πετρωμάτων, καθώς και την ίδια γεωολογική ιστορία. Αφού λοιπόν έχει βρεθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αυτές, γιατί να μην βρεθεί και στις αντίστοιχες περιοχές «καρμπόν» της Ελλάδας ;
 
Την θεωρία των περιοχών με παρόμοια γεωολογικά χαρακτηριστικά, δομές και ηλικίες, είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα ενώπιον ενός κοινού από 150 στελέχη που εκπροσωπούσαν 40 πετρελαϊκές εταιρείες από 120 χώρες, ο επικεφαλής ανάλυσης δεδομένων της νορβηγικής PGS, Γιόρν Φούρστεναου στο πλαίσιο του παγκοσμίου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων (AAPG).
 
Χαρακτηριστική, όπως είχε επισημάνει τότε το στέλεχος των Νορβηγών, είναι η λεγόμενη ζώνη των Παξών (ΒΔ Παξοί, Δυτικά Κέρκυρας) που έχει συγγενική δομή πετρωμάτων, τέτοια που να μπορεί να «παγιδεύσει» πετρέλαιο ή αέριο, με την λεγόμενη Απούλια ζώνη στη Νότια Ιταλία, τη θαλάσσια περιοχή από το Λέτσε ως το Μπάρι και τη Φότζια, όπου εξορύσσεται ήδη πετρέλαιο.
 
Δεύτερη πολλά υποσχόμενη περιοχή, το Κατάκολο (τμήμα της Ιόνιας ζώνης) που προσομοιάζει με την περιοχή Kraps-Marinez Roscovec στη Νότια Αλβανία.
 
Και τρίτη περιοχή, τα Ιωάννινα που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το Δέλβινο και το Κούτσοβο, επίσης στη Νότια Αλβανία.
 
Επισημαίνεται ότι στην Αλβανία έχουν εντοπιστεί πολλές ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές, που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της Shell, η οποία και επενδύει ήδη στη γειτονική χώρα.
 
Τι συμβαίνει με την Κρήτη ;
 
Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι το βάρος πέφτει και πάλι στο Ιόνιο, και πως από τα παραδείγματα περιοχών που διαθέτουν συγκρίσιμες γεωλογικές δομές με αυτές γειτονικών χωρών απουσιάζει η πολλά υποσχόμενη της Νότιας Κρήτης, κάτι που έχει επισημανθεί κατ' επανάληψη σε γεωλογικά συνέδρια.
 
"Στην περίπτωση της Κρήτης δεν μπορεί να υπάρξει εύκολη συσχέτιση στοιχείων από γειτονικές περιοχές ώστε να φανούν γεολογικές συνέχειες. Κι αυτό καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες από χώρες όπως η Αίγυπτος ή η Λιβύη, όπου ήδη γίνονται εξορύξεις. Με την ολοκλήρωση όμως της ερμηνείας των δεδομένων, η οποία αναμένεται στα τέλη Μαρτίου- αρχές Απριλίου, θα έχουμε καλύτερη εικόνα", απαντούν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ.
 
http://www.energypress.gr/news/Hioyston-kalei-Athhna-gia-ta-petrelaia-se-Ionio-Krhth

No comments: