Thursday 30 January 2014

ΕΒΙΚΕΝ: Αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία για το ενεργειακό κόστος της χαλυβουργίας στην ΕΕ

Αναλυτική απάντηση στα στοιχεία που δημοσίευσε η ΔΕΗ, επικαλούμενη σχετική μελέτη της Κομισιόν, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος για τον κλάδο της χαλυβουργίας στην Ευρώπη δίνει η ΕΒΙΚΕΝ.

Σύμφωνα με την ένωση, παρόλο που σκοπός της μελέτης, την οποία επικαλείται η ΔΕΗ, ήταν να ερευνήσει το πραγματικό κόστος ενέργειας (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) στην ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα, ο σκοπός της έρευνας δεν επετεύχθη. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ, μεταξύ άλλων στην έρευνα συμμετείχαν μόλις 17 από τις 530 χαλυβουργικές μονάδες στην Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ένωση παραθέτει τα δικά της στοιχεία, τα οποία δίνουν διαφορετική εικόνα για το κόστος ενέργειας της χαλυβουργίας στην Ευρώπη, συγκριτικά με αυτή που είχε παρουσιάσει η 
ΔΕΗ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ έχει ως εξής:

«Με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 28/1/2014, η ΔΕΗ επικαλείται πρόσφατη μελέτη του think tank CEPS που παραθέτει στοιχεία για το κόστος ενέργειας για τον κλάδο της χαλυβουργίας στην Ευρώπη.
Σκοπός της μελέτης, που ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν να ερευνηθεί το πραγματικό κόστος ενέργειας (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) στην ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα. Η μελέτη όμως δεν πέτυχε το σκοπό της διότι η συμμετοχή και παροχή στοιχείων (τιμολόγια κτλ) ήταν σε εθελοντική βάση με αποτέλεσμα να λάβουν μέρος μόλις 17 από τις 530 χαλυβουργικές μονάδες στην Ευρώπη (4 από τις 17 ήταν Ελληνικές...)
Προφανώς καμία επιχείρηση που απολαμβάνει ένα προνομιακό κόστος ενέργειας δεν έχει κίνητρο να αποκαλύψει αυτό το εμπορικό και ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Κίνητρο έχουν μόνο οι ατυχείς, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές χαλυβουργίες που βρίσκονται στη χειρότερη μοίρα και προσπαθούν να το αναδείξουν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι μέγιστες τιμές που αναφέρονται προέρχονται από ελληνική εγκατάσταση και αφορούν συνεχή 24ωρη λειτουργία:

                                                2010       2011       2012
EU(maximum)                   89.6        93.5        104.4
 
Ποια είναι λοιπόν η πραγματικότητα;

Η ελληνική αγορά δεν είναι ανοιχτή, γεγονός που σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται οι διμερείς συμβάσεις, όπως συμβαίνει στα άλλα Κράτη-Μέλη. - Τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν μηχανισμούς μείωσης του κόστους ρεύματος για την βιομηχανία που εφαρμόζονται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις συμβάσεις διακοψιμότητας, τα ανώτατα όρια χρέωσης ή τις επιστροφές φόρων και τελών. Τα πραγματικά στοιχεία για τις τιμές ηλεκτρισμού σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές έχουν ως εξής:

Χώρα
Τιμή (€/MWh)
Ιταλία
30,00 - 35,00 1
Γερμανία
35,00 - 40,00 2
Γαλλία
40,00 - 46,00 3
Βουλγαρία
46,00 4
Ελλάδα (Υψηλή Τάση)
77,00 5
Ελλάδα (Μέση Τάση)
104,40 5

Τα ανωτέρω προκύπτουν από τα εξής:
 
1. Ιταλία: Σε εφαρμογή του αναπτυξιακού Νόμου 145/2013 “Destinazione Italia” η ιταλική ρυθμιστική αρχή ενέργειας χορηγεί με την απόφαση 467/2013 εκπτώσεις στους βιομηχανικούς καταναλωτές ύψους 5 έως 7 ευρώ/MWh. Επιπλέον με το Ν 99/09 παρέχεται έκπτωση λόγω συμβάσεων διακοψιμότητας 150.000 ευρώ/MW στην ηπειρωτική χώρα και 300.000 ευρώ/MW στα νησιά, που για μια μέση χαλυβουργία αντιστοιχεί με επιστροφή ποσού 20 – 30 ευρώ/MWh.
2. Γερμανία: Τιμές χρηματιστηρίου ενέργειας (ΕΕΧ) για αγορά σε 24ωρη βάση θα  έφταναν το 2013 σε 39,98 ευρώ/MWh. Για αγορά εκτός ωρών αιχμής (off-peak -12 ώρες τις καθημερινές και 24 τα Σαββατοκύριακα-) οι τιμές είναι στα επίπεδα των 30 ευρώ/MWh ενώ για το 2015 η αγορά μπορεί να γίνει σε τιμές περίπου 30 ευρώ/MWh, για off-peak, και 36 ευρώ/MWh για 24ωρη βάση. Οι τιμές δεν αποτυπώνουν τις ακόμα ευνοϊκότερες συνθήκες που μπορεί να διέπουν τις διμερείς συμβάσεις ή τις ευνοϊκές προβλέψεις της γερμανικής ενεργειακής νομοθεσίας (EEG) για επιστροφές φόρων και απαλλαγές από τέλη της βιομηχανίας.

 
3. Γαλλία: Οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές με την νομοθεσία ΝΟΜΕ πληρώνουν τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας 46 ευρώ/MWh για 24ωρη λειτουργία.
 
4. Βουλγαρία: η τιμή για τη χαλυβουργία είναι 46 ευρώ/MWh για 18ωρη λειτουργία.
5. Ελλάδα: Αναφέρεται το κόστος για συνεχή λειτουργία χαλυβουργικής μονάδας όπως προκύπτει από το υφιστάμενο τιμολόγιο Υψηλής και Μέσης Τάσης της ΔΕΗ για το 2013. Σημειώνεται ότι το κόστος έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2005.
Για τις χαλυβουργίες που με την λειτουργία τους στις ώρες χαμηλής ζήτησης (νύχτα και σαββατοκύριακα) στηρίζουν το σύστημα και την αδιάλειπτη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών, το  κόστος προμήθειας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 25-30 ευρώ/MWh, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη Απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Εξάλλου η λειτουργία σε ώρες χαμηλής ζήτησης έχει σημαντικά πρόσθετα κόστη (υψηλό εργατικό κόστος λόγω διατήρησης 4 βαρδιών, νυχτερινού και επιδόματος αργίας, κόστος προθέρμανσης, φθορά λόγω συνεχών επανεκκινήσεων, υψηλές αποσβέσεις) τα οποία επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις.
Η επικοινωνιακή  αντιμετώπιση του σοβαρότατου αυτού θέματος διαιωνίζει τα αδιέξοδα. Στοιχεία και προτάσεις έχουν προ πολλού κατατεθεί σε όλα τα αρμόδια όργανα και αρχές του Κράτους. Τώρα είναι η ώρα της εφαρμογής, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, δικαιολογίες και υπεκφυγές, για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη της Ελληνικής βιομηχανίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την απασχόληση και την εθνική οικονομία και παράλληλα την ασφάλεια εφοδιασμού και την οικονομικότερη λειτουργία της αγοράς ενέργειας προς όφελος όλων των  καταναλωτών».

http://www.energypress.gr/news/EBIKEN:-Ayta-einai-ta-pragmatika-stoiheia-gia-to-energeiako-kostos-ths-halyboyrgias-sthn-EE

No comments: