Monday, 27 January 2014

ΔΕΣΦΑ: Συμφωνία «ομπρέλα» Κομισιόν-Αζέρων

Μέσω συμφωνίας Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Αζερμπαϊτζάν θα ξεπεραστούν τα εμπόδια για την χορήγηση της άδειας που θα επιτρέψει στην αζέρικη κρατική εταιρεία Socar, να αναλάβει τον έλεγχο του ΔΕΣΦΑ.

Στη λύση αυτή έχουν καταλήξει σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr οι επικεφαλής των γενικών διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Επιτροπής, σε συνεννόηση πάντα με τα αρμόδια ελληνικά υπουργεία, προκειμένου να διασφαλιστεί νομικά η μεταβίβαση των υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου ενός κράτους μέλους και της διαχείρισης τους, σε εταιρεία κράτους εκτός ΕΕ.
Η «άσκηση» αυτή που θα λυθεί για πρώτη φορά, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δραστηριότητα της ρωσικής Gazprom σε κοινοτικές χώρες, όπου παράλληλα με την πώληση φυσικού αερίου, ελέγχει υποδομές μεταφοράς (αγωγούς) και προωθεί την κατασκευή νέων (αγωγός South Stream).
Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, ελέγχεται από την Επιτροπή για το κατά πόσον μέσω της κοινής εκπροσώπησής της σε δραστηριότητες εμπορίας και διαχείρισης δικτύων μεταφοράς, παραβιάζει τους κανόνες του τρίτου ενεργειακού πακέτου, καθώς ελέγχει μεγάλα τμήματα της Ευρωπαϊκής αγοράς και ζητά τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της.
Με δεδομένο δε ότι η αζέρικη Socar είναι και αυτή παραγωγός φυσικού αερίου, αλλά και συμμετέχει σε υποδομές μεταφοράς στην ΕΕ (ΔΕΣΦΑ και αγωγός ΤΑΡ), έστω και αν ακόμη δεν πουλά ούτε ένα κυβικό μέτρο φυσικού αερίου, η έγκριση που θα δοθεί στην μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ δεν θα πρέπει να αφήνει κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αρχική φάση οι υπηρεσίες της Ευρ. Επιτροπής, είχαν καταλήξει ότι προκειμένου να δοθεί έγκριση μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ, θα πρέπει η Ελληνική Δημοκρατία να υπογράψει διακρατική συμφωνία με τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.
Ωστόσο φάνηκε ότι κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε σημαντικά την έγκριση της μεταβίβασης, καθώς μια παρόμοια διακρατική συμφωνία ενός κράτους μέλους με τρίτο κράτος, θα έπρεπε να επικυρωθεί από τα κοινοτικά όργανα και στη συνέχεια από όλα τα μέλη της Ενωσης.
Έτσι προκρίθηκε η λύση της συμφωνίας «ομπρέλας» μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αζερμπαϊτζάν με την οποία οι Αζέροι θα εγγυώνται ότι θα τηρήσουν τους κανόνες που προβλέπονται στις Οδηγίες του τρίτου ενεργειακού πακέτου και η οποία θα επιτρέψει την ενεργοποίηση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στη Socar.
Ας σημειωθεί εδώ ότι η αζέρικη εταιρεία προκρίθηκε για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ με τίμημα 400 εκατομμυρίων ευρώ, κατέβαλε προκαταβολή 40 εκατομμυρίων, ενώ τις τελευταίες μέρες του έτους υπεγράφη και η συμφωνία πώλησης των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.
Επίσης η πολυπλοκότητα του θέματος υποχρέωσε τη Socar να αλλάξει τη νομική της εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες, έργο που ανέλαβε δικηγορικό γραφείο της βελγικής πρωτεύουσας, ενώ μέχρι πρόσφατα την εκπροσωπούσε ελβετικό γραφείο. Αντίστοιχες αλλαγές υπήρξαν και στην εκπροσώπησή της στην Ελλάδα.
Πάντως από παρατηρητές θεωρείται αισιόδοξη η προοπτική ολοκλήρωσης της διαδικασίας που επελέγη μέσα στο πρώτο εξάμηνο, με δεδομένο ότι επίκεινται οι εκλογές για τα Ευρωπαϊκά όργανα (Ευρωκοινοβούλιο, πρόεδρος Ε. Επιτροπής).
Θεωρείται δηλαδή ότι από τον Μάρτιο και μετά ενδέχεται οι εργασίες των οργάνων της ΕΕ να έχουν πιο αργούς ρυθμούς ενόψει παραίτησης της Επιτροπής, γεγονός που θα επηρεάσει και την προώθηση της συμφωνίας Επιτροπής-Αζερμπαϊτζάν.

(του Μιχάλη Καϊταντζίδη, euro2day.gr)
 
http://www.energypress.gr/news/DESFA:-Symfwnia-omprela-Komision-Azerwn

No comments: