Friday, 24 January 2014

IEA - World Energy Outlook 2013: Στα 101 mb/d η προμήθεια πετρελαίου το 2035

Τρομερές διακυμάνσεις σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζει η προμήθεια πετρελαίου και στα 3 βασικά σενάρια (διαβάστε εδώ περισσότερα) όπου έχει αναπτύξει η IEA για την εκπόνηση του World Energy 2013, καθώς παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις στη ζήτηση.

Ενώ το 2012, το «σημείο εκκίνησης» για την προμήθεια πετρελαίου παγκοσμίως ήταν τα 89 εκατ. βαρέλια ημερησίως (mb/d), στο «Current Policies Scenario» η προμήθεια φτάνει τα 111 mb/d. Ακολούθως, στο «450 Scenario» -όπου η ζήτηση, άρα και η προσφορά αρχίζει να μειώνεται από τα μέσα της δεκαετίας του 2020- η προμήθεια μειώνεται σε 78 mb/d το 2035. Παρόλα τα σκαμπανεβάσματα στο κομμάτι της προμήθειας, η IEA επιλέγει να επικεντρωθεί στο βασικό σενάριο της έκθεσης το «New Policies Scenario», όπου η προμήθεια διαμορφώνεται σε 101 mb/d το 2035.
Στον πίνακα φαίνεται αναλυτικά η παραγωγή πετρελαίου ανά είδος και η πορεία προμήθειάς του έτσι όπως καταγράφεται στα 3 Σενάρια της μελέτης (κάντε κλικ στην εικόνα για πλήρες μέγεθος):


Όπως σημειώνεται στο World Energy Outlook 2013, το μη συμβατικό πετρέλαιο θα παρουσιάσει αύξηση προμηθειών κατά τουλάχιστον 10 mb/d, με το NGL να ακολουθεί με αύξηση 5 mb/d.
Τα εν λόγω είδη καυσίμων θα γεμίσουν το κενό μεταξύ της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης και της παραγωγής συμβατικού αργού, το μερίδιο του οποίου έχει αρχίσει να καταποντίζεται στην συνολική παραγωγή πετρελαίου. Η ΙΕΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο συμβατικό αργό, καθώς το 2012 το μερίδιο αγοράς που κατείχε ήταν 80%, ενώ το 2035 θα μειωθεί στα 2/3 παρά την αυξημένη παραγωγή σε υπεράκτια κοιτάσματα βαθέων υδάτων.
Στον πίνακα φαίνεται η πορεία της παγκόσμιας παραγωγής ανά τύπο πετρελαίου βάσει του «New Policies Scenario» (κάντε κλικ στην εικόνα για πλήρες μέγεθος):

 
Μείωση 40 mb/d στο συμβατικό πετρέλαιο, στα 5,9 mb/d το μη συμβατικό

Τα τρία βασικά στοιχεία στην παραγωγή πετρελαίου -αργό πετρέλαιο, NGL (υγρά φυσικού αερίου) και το μη συμβατικό πετρέλαιο- παρουσιάζουν διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα με το εκάστοτε Σενάριο.
Όπως αποτυπώνεται και στο παρακάτω γράφημα η απουσία περαιτέρω επενδύσεων οδηγεί την παραγωγή στα υπάρχοντα κοιτάσματα πετρελαίου -εξαιρουμένων των NGL- να βαίνει συνεχώς μειούμενη ως το 2035 σε όλες τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες (κάντε κλικ για πλήρες μέγεθος):


Δηλ., η παραγωγή συμβατικού αργού πετρελαίου παρουσιάζει σχετικά μικρή άνοδο στα Σενάρια όπου η ζήτηση σημειώνει αύξηση, καθώς παρουσιάζονται αφενός εμπόδια στο κομμάτι των επενδύσεων, αφετέρου στο κομμάτι της πολιτικής που επιτάσσει πόσο μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή. Υπολογίζεται ότι η παραγωγή του θα μειωθεί στα 40 mb/d ως το 2035.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου επωφελείται με ένα δυσανάλογο/υπερβολικό μερίδιο παραγωγής, εξαιτίας της πτώσης που σημειώνεται στο «450 Scenario». Αναφορικά με την παραγωγή NGL, αναπτύσσεται με εντελώς ξεχωριστή λογική, δεδομένου η διαθεσιμότητά τους οδηγείται την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τη μελέτη, σε όλα τα Σενάρια -πλην του «450 Scenario»- η ζήτηση για NGL θα είναι αρκετά αυξημένη.
Το μη συμβατικό πετρέλαιο, θα σημειώσει αύξηση παραγωγής και στα τρία Σενάρια, παρόλο που για την υλοποίηση αρκετών έργων απαιτείται μεγάλο κεφάλαιο και σταθερότητα παραγωγής για μεγάλο διάστημα. Υπολογίζεται ότι ως τα μέσα του 2020 η παραγωγή του θα έχει φτάσει τα 5,9 mb/d.
Αξίζει κανείς να παρατηρήσει στον πίνακα τις αλλαγές που θα σημειωθούν στην παραγωγή επιλεγμένων χωρών, το διάστημα 2012-2035, σύμφωνα με το «New Policies Scenario» (κάντε κλικ στην εικόνα για πλήρες μέγεθος):


Χωρίς αναφέρει οικονομικά στοιχεία, ένα βασικό στοιχείο που φαίνεται να δίνει ιδιαίτερο βάρος η ΙΕΑ είναι τα «κέρδη επεξεργασίας» (processing gains), που σχετίζονται με την ογκομετρική αύξηση της παραγωγής κατά το στάδιο της διύλισης. Όπως η ίδια σημειώνει μελλοντικά είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει την πορεία της αγοράς.
 
Μειωμένος ο ρόλος του OPEC

Ο ρόλος του OPEC στη «δίψα» του κόσμου για πετρέλαιο μειώνεται προσωρινά για σχεδόν μια 10ετία, λόγω της ταχείας ανάπτυξης που σημειώνει η προμήθεια αμερικάνικου light tight oil, οι πετρελαϊκοί αμμόλοφοι του Καναδά και η παραγωγή της Βραζιλίας.
Παρόλα αυτά, οι χώρες του Οργανισμού θα αρχίσουν να γίνονται ξανά υπολογίσιμοι παίκτες κατά τη δεκαετία του 2020, δεδομένου ότι θα είναι η μοναδική μεγάλη πηγή πετρελαίου με σχετικά χαμηλό κόστος. Σημειώνεται ότι το Ιράκ θα αποτελέσει τη χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην παγκόσμια ανάπτυξη της παραγωγής.
Οι αλλαγές που θα σημειωθούν στην παραγωγή μεταξύ χωρών-μελών ή μη του OPEC, έτσι όπως αποτυπώνονται στο «New Policies Scenario» (κάντε κλικ στην εικόνα για πλήρες μέγεθος):

 
Το Σενάριο «Low Oil-Price Case»

Σύμφωνα με το «Low Oil-Price Case», ένα σαφώς πιο «αισιόδοξο» σενάριο έναντι του «New Policies Scenario», η ΙΕΑ προχωρά στην υποθετική παραδοχή ότι οι εξελίξεις στην προμήθεια πετρελαίου θα είναι πιο αισιόδοξες, καθώς μια σειρά από χώρες εν δυνάμει θα μπορούσαν να παράξουν περισσότερο από το αναμενόμενο πετρέλαιο.
Οι χώρες αυτές είναι οι ΗΠΑ με παραγωγή light tight oil ως και 6 mb/d, Καναδάς και Βόρεια Αμερική (Μεξικό) με παραγωγή αυξημένη κατά 1 mb/d, Βραζιλία με παραγωγή 1 mb/d ως το 2020, Βενεζουέλα με επιπλέον παραγωγή 2 mb/d ως το 2035, Ιράκ με παραγωγή 9 mb/d το 2020 και 1 mb/d ως το 2035, Ιράν με επιπλέον παραγωγή 4 mb/d, Νιγηρία, Συρία, Λιβύη, Νότιο Σουδάν και Ρωσία.
Σημαντικές αποκλίσεις σημειώνουν οι καμπύλες τροχιάς τιμής και ζήτησης πετρελαίου συγκρίνοντας τα Σενάρια «Low Oil-Price Case» και «New Policies Scenario» (κάντε κλικ για πλήρες μέγεθος):


Σύμφωνα λοιπόν με το Σενάριο Low Oil-Price Case», ακόμη και η πορεία της προμήθειας πετρελαίου να υπερβεί τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ, η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα 80 δολάρια το βαρέλι καθόλη τη διάρκεια του Outlook. Η τιμή αυτή είναι αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης πετρελαίου, που θα αγγίξει σχεδόν τα 108 mb/d το 2035 (6,5 mb/d υψηλότερο σε σχέση με το «New Policies Scenario»). Οι χώρες του OPEC θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης αυτής, παρόλα αυτά θα δουν τα κέρδη τους να μειώνονται θεαματικά.
Καταλήγοντας, η IEA αναφέρει ότι η μείωση της παραγωγής από τα ήδη υπάρχοντα κοιτάσματα αποτελεί την κινητήρια δύναμη για πληθώρα επενδύσεων. Οι συνολικές δαπάνες στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 700 δισ. δολ. το 2013, σημειώνοντας νέο υψηλό.
Αντίστοιχη θα είναι η πορεία των δαπανών και για τα επόμενα 10 χρόνια, πριν να ξεκινήσει η σταδιακή μείωσή τους, καθώς οι προμήθειες από μη μέλη του OPEC αρχίζουν να λιγοστεύουν σταδιακά, δίνοντας την ευκαιρία σε χώρες μέλη του OPEC στη Μέση Ανατολή να καλύψουν μεγάλο μέρος της ζήτησης.

http://www.energypress.gr/news/IEA-World-Energy-Outlook-2013:-Sta-101-mb-d-h-promhtheia-petrelaioy-to-2035

No comments: