Monday, 27 January 2014

«Βλέπουν» Nome οι βιομηχανίες πίσω από την εμμονή της ΔΕΗ στις υψηλές λιγνιτικές τιμές

Πόσο κοστίζει η λιγνιτική ενέργεια στο εξωτερικό; Αυτό το ερώτημα έθεσαν πρόσφατα οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές και για το σκοπό αυτό απευθύνθηκαν σε δημοπρασίες που πραγματοποιούνται για τη διάθεση λιγνιτικής ενέργειας από μονάδες λιγνίτη σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, οι δημοπρασίες λιγνιτικής ενέργειας που διενεργήθηκαν το Δεκέμβριο για συνολική ποσότητα 150MW φορτίου βάσης από τη λιγνιτική μονάδα Maritsa East 2, για διάθεση τον Ιανουάριο κυμάνθηκαν σε τιμές από 37,35 έως 37,97 ευρώ η μεγαβατώρα (73,05 έως 74,26 βουλγαρικά λέβα BGN), με αγοράστριες 5 συνολικά εταιρείες που αγόρασαν “φέτες” από 3MW έως 50MW ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Η συγκεκριμένη τιμή αντικατοπτρίζει το κόστος του βουλγαρικού εργοστασίου λιγνίτη και όχι το κόστος για την transit μεταφορά της ενέργειας στη χώρα μας σε πιθανούς πελάτες, η οποία είναι μεγαλύτερη καθώς επιβαρύνεται με διάφορα άλλα επιπλέον κόστη, τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Ελλάδα.
Με βάση λοιπόν τα συγκεκριμένα στοιχεία, οι βιομηχανικοί καταναλωτές επισημαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα με το κόστος που επικαλείται η ΔΕΗ: δεν είναι δυνατόν μια βουλγαρική λιγνιτική μονάδα ηλικίας 47 ετών (το εργοστάσιο Maritsa ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1962 και μπήκε σε εμπορική λειτουργία το 1966) να διαθέτει την ενέργεια με κόστος στα 37 -38 ευρώ η μεγαβατώρα και την ίδια στιγμή η ΔΕΗ να υποστηρίζει ότι το δικό της κόστος – για εργοστάσια με μικρότερη ηλικία –είναι κατά 59% μεγαλύτερο στα 59 ευρώ η μεγαβατώρα.
Σημειώνεται ότι η μονάδα Maritsa Iztok 2 με ισχύ 1465MW ανήκει στο Maritsa Iztok Complex, με τρία συγκροτήματα μονάδων 900MW, 1465MW και 900ΜW. Το πρώτο συγκρότημα κατασκευάστηκε το 1952 και είχε αρχική ισχύ 500MW και αφού πουλήθηκε στην αμερικανική AES, αντικαταστάθηκε το 2006 με μια καινούρια μονάδα ισχύος 900MW. Το δεύτερο συγκρότημα παραμένει υπό τον έλεγχο (100%) της κρατικής BEH, χωρίς να έχει ανακαινιστεί. Τέλος το τρίτο συγκρότημα επίσης ιδιωτικοποιήθηκε (73% Enel, 27% κρατική ΝΕΚ) με την υποχρέωση επίσης να ανακαινιστεί και να εκσυγχρονιστεί.

Τι κρύβει η στάση της ΔΕΗ

Το παράδειγμα της μονάδας Maritsa 2 είναι ένα από τα πολλά τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Energy Press το θέμα θα τεθεί στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΒΙΚΕΝ, η οποία μάλιστα στην ανακοίνωση που θα εκδώσει αναμένεται να αναφερθεί στη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του μέσου λιγνιτικού κόστους στην Ευρώπη και του κόστους που επικαλείται η ΔΕΗ.
Όπως μάλιστα εκτιμούν κύκλοι της βιομηχανίας μιλώντας στο EnergyPress  η ΔΕΗ επιμένει να τοποθετεί το κόστος των λιγνιτών της στα 59 ευρώ η μεγαβατώρα λόγω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που επίκεινται, υπονοώντας ότι στόχος της ΔΕΗ είναι να μη χαμηλώσει ο πήχης των δημοπρασιών κάτι που θα δημιουργούσε νέα δεδομένα για την αγορά ηλεκτρισμού συνολικά. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι σε αντίθεση με το λιθάνθρακα όπου υπάρχουν συγκεκριμένα benchmarks και δεν υπάρχει η δυνατότητα να διογκωθεί το κόστος, η ΔΕΗ ακολουθεί συγκεκριμένη τακτική και κάθε χρόνο αυξάνει συστηματικά τις προσφορές της από 30 ευρώ το 2010 σε 48 ευρώ το 2014. 
 
http://www.energypress.gr/news/Boylgariko-Lignitiko-etwn-47-poylaei-to-reyma-37-eyrw-MWh-Blepoyn-Nome-oi-biomhhanies-pisw-apo-thn-emmonh-ths-DEH

No comments: