Monday 24 February 2014

Φωτοβολταϊκά: αναβολή στο “παρά 5” για new deal ελέω Κομισιόν

Στο παρά πέντε κυριολεκτικά αναβάλλεται η ανακοίνωση των μέτρων που θα περιληφθούν στο επονομαζόμενο new deal ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ, καθώς από 1ης Μαρτίου, εάν δεν έχουν ληφθεί μέτρα, θα διπλασιαστεί μεσοσταθμικά το ΕΤΜΕΑΡ που επιβαρύνει τους καταναλωτές της ΔΕΗ, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της ΡΑΕ για την εξάλειξη των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ιστοσελίδα energypress, αιτία για τη νέα καθυστέρηση είναι αυτή τη φορά η άφιξη κλιμακίου της Κομισιόν στο ΥΠΕΚΑ και η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου, με τη σύμφωνη γνώμη του Οικονομικών, οι λεπτομέρειες του σχεδίου να συζητηθούν με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου απέστειλε επιστολή προς τη ΡΑΕ ζητώντας μηνιαία αναβολή για την εφαρμογή της απόφασης διπλασιασμού του ΕΤΜΕΑΡ (αύξηση 98% μεσοσταθμικά). Το αίτημα θα εξετάσει η ολομέλεια της ΡΑΕ.
Σημειώνεται ότι εκτός από το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, τους ευρωπαίους ελεγκτές θα απασχολήσει το ζέον για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας ζήτημα της διακοψιμότητας, την οποία επαναφέρει η κυβέρνηση κόντρα στις επιταγές της Κομισιόν, αλλά και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

—Η πρόταση για το new deal

Υπενθυμίζεται ότι  προωθείται η πρόταση των τραπεζών που προβλέπει τη “δωρεά” εσόδων τεσσάρων μηνών εκ μέρους των παραγωγών και μεσοσταθμική μείωση στις εγγυημένες τιμές της τάξης του 23%-25% για τα φωτοβολταϊκά έναντι 43% που προέβλεπε η πρόταση του ΥΠΕΚΑ.
Αντίστοιχα για αιολικά και υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ, το “πιστωτικό τιμολόγιο” των παραγωγών θα αντιστοιχεί σε έσοδα ενός-ενάμιση μήνα και το μεσοσταθμικό κούρεμα θα κυμανθεί στο 10%. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες δίνουν στους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά περίοδο χάριτος και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων, ενώ το ΥΠΕΚΑ δίνει παράταση ως επτά χρόνια της σύμβασης πώλησης ενέργειας στο σύστημα και ενδεχομένως κάποιες φορολογικές ρυθμίσεις.
Το κούρεμα στα φωτοβολταϊκά δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα υπολογιστεί με γνώμονα τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε επένδυσης όπως ο χρόνος κατασκευής, η “κλειδωμένη” εγγυημένη τιμή και η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο με στόχο κάθε έργο να έχει εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) της τάξης του 13-14%. Υπενθυμίζεται ότι το “κούρεμα” στις εγγυημένες τιμές να περιλάβει και τα μέχρι στιγμής “ανέγγιχτα” οικιακά φωτοβολταϊκά σε στέγες.

http://www.econews.gr/2014/02/24/fotovoltaika-new-deal-anavoli-112297/

No comments: