Thursday 27 March 2014

Στις 2 Απριλίου οι συνομιλίες ΗΠΑ - ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας

Στις 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αναφορικά με τους τρόπους στήριξης της Ουκρανίας στη διευθέτηση του χρέους της προς τη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου και για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο,
δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ / Ηνωμένων Πολιτειών το οποίο συστάθηκε το 2009. Συνεδρίαση του συμβουλίου αυτού είναι προγραμματισμένη για τις 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε σύνοδο του ΝΑΤΟ, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, του ευρωπαίου επίτροπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ και του υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Ντάνιελ Πόουνμαν.
"Η Ουκρανία είναι ένα μεγάλο αγκάθι στο πόδι" για την ΕΕ και τις ΗΠΑ, σχολίασε πηγή των διαπραγματευτών. Το Κίεβο καταναλώνει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Παράγει 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και αγοράζει τα υπόλοιπα 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τη Ρωσία. Το δίκτυο των ουκρανικών αγωγών διασφαλίζει τη διέλευση των 65 από τα 133 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που τροφοδοτούν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2013.
"Το πρόβλημα είναι ότι οι Ουκρανοί έχουν προσφύγει στα αποθέματά τους", δηλώνουν ευρωπαϊκές πηγές εκδηλώνοντας την ανησυχία τους. Τα ουκρανικά αποθέματα ανέρχονταν σύμφωνα με εκτιμήσεις σε 11,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στις αρχές του Μαρτίου και έκτοτε βαίνουν μειούμενα. Ο νέος υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν τα αποτίμησε σε 8,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στις 19 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γκίντερ Ετινγκερ.
Εξάλλου, η Gazprom απείλησε στις αρχές του Μαρτίου να διακόψει τις πωλήσεις της προς την Ουκρανία εξαιτίας του χρέους του Κιέβου που ανέρχεται σε 1,89 δισεκατομμύριο δολάρια. Ο ρωσικός κολοσσός ανακοίνωσε επίσης το τέλος του καθεστώτος των ευνοϊκών τιμών προς το Κίεβο από την 1η Απριλίου. Η τιμή του φυσικού αερίου που θα πωλείται στην Ουκρανία θα διαμορφωθεί από 270 σε 480 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.
 
Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα αποδεχθεί αυτήν την τιμή. "Θα πληρώσουμε 387 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Εάν ορίσουν άλλη τιμή, εμείς πάλι θα πληρώσουμε 387 δολάρια", ανακοίνωσε ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας.
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θα αναλάβουν δράση σε τρία επίπεδα: στη χορήγηση βοήθειας προς το Κίεβο ώστε να αποπληρώσει τα χρέη του προς τη Gazprom, στην υποστήριξη της Ουκρανίας ώστε να αγοράσει το μάξιμουμ του ρωσικού φυσικού αερίου πριν από την αύξηση της τιμής του την 1η Απριλίου και στη διασφάλιση της τροφοδοσίας σε περίπτωση που ο ρωσικός όμιλος σταματήσει να τροφοδοτεί την Ουκρανία, όπως έγινε το 2009, εξήγησε πηγή προσκείμενη στο Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ / ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να καταβάλει 1,6 δισεκατομμύριο δολάρια, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν 1 δισεκατομμύριο και η Ιαπωνία 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η ΕΕ δεσμεύθηκε επίσης να διασφαλίσει την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο με την αντιστροφή της ροής ορισμένων αγωγών. Δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μπορούν να προωθηθούν στην Ουκρανία μέσω των αγωγών της Πολωνίας και της Ουγγαρίας και 3 έως 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον θα μπορούσαν να προωθηθούν προς την Ουκρανία μέσω του αγωγού της Σλοβακίας από το τέλος του έτους, δήλωσε ο Γκίντερ Ετινγκερ.
 
http://www.energypress.gr/news/Stis-2-Aprilioy-oi-synomilies-HPA-EE-gia-thn-energeiakh-asfaleia-ths-Oykranias

No comments: