Friday 28 March 2014

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ για έξυπνους μετρητές στην Κύπρο

Η Κύπρος έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση ενός πιλοτικού προγράμματος ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα ΝΕR300 που αφορά την εγκατάσταση 3 χιλιάδων έξυπνων μετρητών στο νησί, με πρωτοβουλία της ΑΗΚ, δήλωσε χθες ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της χώρας, Νίκος Κουγιάλης.

Ανέφερε πως το έργο αυτό αναμένει την έγκρισή του Υπουργικού Συμβουλίου που θα δοθεί τις προσεχείς ημέρες, υπογραμμίζοντας πως η ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας στην Κύπρο μπορεί να επιφέρει πολύ σημαντική εξοικονόμηση στον τομέα της ενέργειας.
Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγή της Ελλάδας και Προεδρεύοντας των Συμβουλίων Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΕΕ Γιάννη Μανιάτη, ύστερα από συνάντησή τους, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως η συνεργασία μεταξύ της ΑΗΚ και του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχει φέρει μια μεγάλη επιτυχία αφού «έχουμε κερδίσει ένα έργο 50 εκατομμυρίων ευρώ από το NER 300 για διαχείριση έξυπνων δικτύων».
«Πιστεύουμε στα έξυπνα δίκτυα και όλη η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας και της Σουηδίας που είναι πολύ προχωρημένες και πολύ μπροστά στον τομέα αυτό με πολύ θετικά αποτελέσματα εξοικονόμησης ενέργειας μέχρι και 30%», είπε ο κ. Κουγιάλης.
Κατά τη συνάντηση Κουγιάλη-Μανιάτη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως το νέο πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια κατά την περίοδο από το 2020 έως το 2030 και συμφωνήθηκε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει κατάληξη στη θέση της ΕΕ για το θέμα αυτό, ενόψει των διεθνών διαπραγματεύσεων που έπονται για την κλιματική αλλαγή, ενώ διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά στα επιμέρους στοιχεία του νέου πλαισίου.
Εξάλλου ενόψει των νέων προκλήσεων για το περιβάλλον που προκύπτουν, μεταξύ άλλων και από τις δραστηριότητες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, συμφωνήθηκε όπως συγκροτηθεί άμεσα Ειδική Ομάδα Εργασίας για να μελετήσει και προωθήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες στον τομέα της προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, καθώς και στα θέματα κλιματικής αλλαγής.
Στόχος είναι Κύπρος και Ελλάδα να ενώσουν δυνάμεις για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, με υιοθέτηση κοινών πολιτικών και δράσεων, που θα εφαρμοστούν στη βάση διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Κουγιάλης χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Μανιάτη εποικοδομητική, σημειώνοντας πως συζήτησαν το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια για τα χρόνια 2020-2030.
 
http://www.energypress.gr/news/Eyrwpaikh-hrhmatodothsh-50-ek.-eyrw-gia-exypnoys-metrhtes-sthn-Kypro

No comments: