Monday 24 March 2014

Κινδυνεύουν να ακυρωθούν αρκετά αιολικά έργα στην Τουρκία

Υπό τον κίνδυνο απώλειας της ισχύος των αδειών που διαθέτουν, βρίσκονται οι επιχειρήσεις που προτίθενται να επενδύσουν στην αγορά αιολικής ενέργειας της Τουρκίας, εκτός και αν ξεκινήσουν τις κατασκευές έργων ως τον Μάιο του 2014.

Μάλιστα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Τουρκίας διευκρίνισε ότι αν ως τις 2 Μαΐου δεν προχωρήσουν τα εν λόγω έργα, αυτόματα θα ακυρώνονται. Το τουρκικό Κοινοβούλιο, μέσα στο 2013, ψήφισε υπέρ της εν λόγω τροπολογίας, η οποία συμπεριελήφθη στο νόμο της αναδιάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Τούρκο επικεφαλής της Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Mustafa Serdar Ataseven, περίπου 22 έργα -συνολικής αξίας 1,5 δισ. δολ- αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ακύρωσης της κατασκευής τους υπό τη "σκιά" της εν λόγω απόφασης.
Όπως δικαιολογεί ο Ataseven, αρκετά από τα έργα αυτά καθυστερούν εξαιτίας μακροχρόνιων νομικών διαδικασιών. «Ελπίζω ότι για το εν λόγω θέμα θα παρέμβει η ΡΑΕ, ώστε να επιλυθεί σύντομα, διαφορετικά αρκετές αιολικές επενδύσεις θα πέσουν στο κενό», σημείωσε. Στόχος της Τουρκίας είναι να παράγει 20.000 MW αιολικής ενέργειας έως το 2014, δήλωσε ο Ataseven, επισημαίνοντας ότι η χώρα κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών αναφορικά με την εγκατεστημένη ισχύς αιολικών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 
http://www.energypress.gr/news/Kindyneyoyn-na-akyrwthoyn-arketa-aiolika-erga-sthn-Toyrkia

No comments: