Monday 24 March 2014

Ισραήλ: Δέκα προσφορές για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία

Περισσότερες από δέκα προτάσεις υποβλήθηκαν σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από τους εταίρους του ισραηλινού κοιτάσματος Λεβιάθαν, ώστε να εξαχθεί το φυσικό αέριο μέσω αγωγού προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι προσφορές αφορούσαν ποσότητες 7-10 δις. κ.μ. ετησίως, οι οποίες μεταφράζονται σε οικονομικές απολαβές ύψους 22-31 δις. δολαρίων, αν λάβουμε υπόψη ένα συμβόλαιο διάρκειας 15 ετών και μια τιμή στα 6 δολάρια ανά εκατ. btu για το ισραηλινό αέριο. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Globes, στους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγεται η τουρκική Zorlu που διαθέτει μερίδια και σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του Ισραήλ, αλλά και η Turcas Petrol από κοινού με την RWE.
Όσον αφορά την προσπάθεια εξαγωγής αερίου από το Λεβιάθαν, οι εταίροι είχαν προχωρήσει τον Ιανουάριο σε κάλεσμα προς τους υποψήφιους αγοραστές για να υποβάλουν τις προτάσεις τους και σε ότι έχει να κάνει με τον αγωγό προς την Τουρκία. Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση πλοίου αποθήκευσης του αερίου στην θαλάσσια περιοχή του κοιτάσματος και από εκεί το αέριο θα μεταφέρεται με αγωγό προς τα βόρεια.
Οφείλουμε να σημειώσουμε, πάντως, ότι οι εταιρείες του Λεβιάθαν λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς η Λευκωσία έχει τονίσει με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού στην ΑΟΖ της με βάση τα σημερινά δεδομένα σε ότι έχει να κάνει με το κυπριακό.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=80313

No comments: