Thursday 27 March 2014

Αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ μετά το «όχι» της τρόικας

Την άρνηση της τρόικας να αποδεχθεί αίτημα για χρονική παράταση στην προθεσμία για το μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ συνάντησε το ΥΠΕΚΑ στις πρόσφατες, πριν τη συμφωνία, διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο (12 ή έστω 6 μηνών) ώστε ο μηδενισμός του ελλείμματος να μην ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014 όπως επιβάλλει το μνημόνιο, αλλά αργότερα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό και αναφέρεται ρητά στη συμφωνία με τους δανειστές.
Η άρνηση για παράταση είχε δύο άμεσα αποτελέσματα: Το ένα είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση των μέτρων που προβλέπονται στο new deal για την εφάπαξ επιστροφή εσόδων (μέσω πιστωτικών τιμολογίων για μέρος της παραγωγής του 2013) από τους παραγωγούς στο ΛΑΓΗΕ.
Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να αυξηθεί, έστω και λίγο, το ΕΤΜΕΑΡ για να καλύψει όποια «τρύπα» του ειδικού λογαριασμού αφήνουν ακάλυπτη τα νέα μέτρα. Τις επόμενες ημέρες το ΥΠΕΚΑ και ο ΛΑΓΗΕ θα στείλουν επιστολές προς την ΡΑΕ με τις οποίες θα αναφέρεται ρητά το ποσό του ελλείμματος που θα καλυφθεί με τα νέα μέτρα. Το υπόλοιπο θα πρέπει να καλυφθεί από το ΕΤΜΕΑΡ.   
Η μεσοσταθμική αύξηση που θα πρέπει να δοθεί στο ΕΤΜΕΑΡ, υπολογίζεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ότι θα κυμανθεί γύρω στα 2,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντί για 22 ευρώ τη μεγαβατώρα που είχε αποφασίσει πριν από τα μέτρα η ΡΑΕ.  Ετσι, για τους οικιακούς καταναλωτές το τέλος ΑΠΕ θα αυξηθεί στα 17,1 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 14,6 ευρώ σήμερα, αύξηση που θεωρείται ότι μπορεί να «περάσει» στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς να δημιουργηθεί θέμα. Οι αυξήσεις φυσικά θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου.
 
http://www.energypress.gr/news/Ayxhseis-sto-ETMEAR-meta-to-ohi-ths-troikas

No comments: