Wednesday 26 March 2014

«Παγώνει» την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ το ΥΠΕΚΑ - Προς ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Το ΥΠΕΚΑ «παγώνει» την απόφαση της ΡΑΕ για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και φέρνει άμεσα στη Βουλή για ψήφιση το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ. Όπως είναι γνωστό, ο Ρυθμιστής είχε αποφασίσει στα τέλη Φεβρουαρίου τον υπερδιπλασιασμό του ΕΤΜΕΑΡ,
προκειμένου να μηδενισθεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ εντός του έτους, αλλά ύστερα από παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ, δόθηκε παράταση ενός μηνός, η οποία λήγει στις 31 Μαρτίου, δηλαδή, την ερχόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, το υπουργείο θα ζητήσει από τη ΡΑΕ να «παγώσει» τη συγκεκριμένη απόφαση της και να μην ισχύσει η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ από την 1η Απριλίου και ταυτόχρονα θα προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί κυρίως από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, αλλά και τις ενστάσεις 57 κυβερνητικών βουλευτών, που κατέθεσαν σχετική Ερώτηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν τελικά το σχέδιο νόμου δεν ψηφισθεί από τη Βουλή, τότε θα ισχύσει η απόφαση της ΡΑΕ, εάν, όμως, ψηφισθεί η ΡΑΕ θα κληθεί να λάβει νέα απόφαση για το ΕΤΜΕΑΡ, με βάση τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ.
Επί της ουσίας, όπως έλεγαν παράγοντες της αγοράς στο energia. gr, για το ΥΠΕΚΑ η κατάσταση που διαμορφώνεται «είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Από τη μία οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου, που αναδεικνύουν σε κρίσιμο διακύβευμα την ψήφιση του σχεδίου-νόμου για εύλογους λόγους και από την άλλη η σημαντική πίεση της ηλεκτρικής αγοράς από την «τρύπα» του ΛΑΓΗΕ, οδηγούν κυριολεκτικά σε μια δύσκολη εξίσωση, χωρίς πολλές λύσεις.
Συν τοις άλλοις, υπάρχουν σε εκκρεμότητα και οι δύο προσφυγές στο ΣτΕ για το θέμα του ΕΤΜΕΑΡ, αν συνιστά φόρο ή ανταποδοτικό τέλος, και οι οποίες πρόκειται να εκδικασθούν στην Ολομέλεια του Σώματος τον ερχόμενο Ιούνιο. Ήδη, το Β’ Τμήμα του ΣτΕ γνωμοδότησε αρχικά, τον περασμένο Ιανουάριο, ότι το ΕΤΜΕΑΡ συνιστά φόρο και όχι ανταποδοτικό τέλος. Στην περίπτωση που υπάρξει ανάλογη απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ, τότε το δημόσιο θα αναγκασθεί να επιστρέψει τεράστια ποσά.
Αυτή τη στιγμή το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ποσό, όμως, που θεωρείται λογιστικό, καθώς το ταμειακό έλλειμμα του λειτουργού της αγοράς φθάνει το 1 δισ. ευρώ, από τους απλήρωτους λογαριασμούς. Μόλις στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας δόθηκε εντολή από το ΛΑΓΗΕ προς τις τράπεζες να εξοφληθούν τιμολόγια για παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ του Ιουνίου 2013, δηλαδή, με 9μηνη καθυστέρηση. Η εντολή αφορά σε πληρωτέο ποσό έως και 350.000 ευρώ και με την ολοκλήρωση της θα έχει εξοφληθεί το 85% του συνόλου των εγκαταστάσεων. Για την πληρωμή των υπολοίπων η καθυστέρηση θα υπερβεί τους 9 μήνες.
Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ δέχεται μεγάλη πίεση εξαιτίας της μη εξόφλησης τιμολογίων, ποσό που πλησιάζει στο 1,4 δισ. ευρώ. Μία ενδεχόμενη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, που επί της ουσίας θα σήμαινε και νέα επιβάρυνση των καταναλωτών, εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε περαιτέρω αδυναμία πληρωμής τιμολογίων του ρεύματος, με το γνωστό ντόμινο να παρασέρνει όλη την ηλεκτρική αγορά.
Οι ελπίδες, συνεπώς, του ΥΠΕΚΑ για τη διόρθωση των συγκεκριμένων στρεβλώσεων της αγοράς εναπόκεινται στην ψήφιση του σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ, έχοντας ήδη έναν ακόμη πονοκέφαλο με τις προσφυγές για το ΕΤΜΕΑΡ. Το περασμένο καλοκαίρι η Motor Oil και στη συνέχεια και ομάδα καταναλωτών, προσέφυγαν στο ΣτΕ, θεωρώντας ότι είναι αντισυνταγματική η επιβολή του ΕΤΜΕΑΡ, ως φόρου. Στις 6 και 8 Ιουνίου το ΣτΕ θα συζητήσει εν Ολομελεία τα θέμα αυτό, αλλά ήδη το Β’ Τμήμα του έδωσε μια πρόγευση της επικείμενης απόφασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, δύο μέλη της Ολομέλειας της ΡΑΕ είχαν προτείνει τον περασμένο Φεβρουάριο η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ να πάρει παράταση έως τέλη Ιουνίου, ενόψει και της αναμενόμενης απόφαση του ΣτΕ. Όμως, η πρόταση τους δεν έγινε αποδεκτή. Ωστόσο, κρίνεται ότι θα ήταν μια καλή εναλλακτική λύση, καθώς θα έβγαζε από το αδιέξοδο και το ΥΠΕΚΑ, δεδομένου ότι τώρα είναι υποχρεωμένο να επιλέξει την κατάθεση του σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ στη Βουλή, αντί της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ από την 1η Απριλίου και τη μετάθεση στους καταναλωτές της λύσης του προβλήματος του ΛΑΓΗΕ. Έτσι, θα μπορούσε το υπουργείο να διαπραγματευθεί καλύτερα και το θέμα της ψήφισης του σχεδίου νόμου στη Βουλή. Τώρα οι όποιες λύσεις εκτιμάται από την αγορά ότι έχουν γίνει μονόδρομος.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=80351

No comments: