Thursday 27 March 2014

Μυτιληναίος: Ελκυστικές οι ΑΠΕ ακόμη και μετά το new deal – Πράσινες επενδύσεις συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ στη διετία

Ακόμη και εάν λάβουμε υπόψη τις μειώσεις από το new deal κάποια έργα ΑΠΕ συνεχίζουν και είναι ελκυστικά μακροπρόθεσμα, ανέφερε χθες ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος Ε. Μυτιληναίος παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του 2013 στους αναλυτές.
Ακόμη και με τις μικρότερες ταρίφες, υπάρχει ενδιαφέρον και προχωράμε σε επενδύσεις για νέα έργα, σκοπεύουμε να διαθέσουμε 50 εκατ. ευρώ τη διετία 2014 -2015, πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος, δίνοντας το στίγμα αναθέρμανσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αγορά των ανανεώσιμων, που φέρνει η εξομάλυνση μετά τη διαφαινόμενη εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress στον τομέα της ενέργειας θα γίνουν επενδύσεις ΑΠΕ για την κατασκευή συνολικά 130MW μέχρι το 2015, από τα οποία τα 52MW είναι ήδη υπό κατασκευή . Το συνολικό κόστος επένδυσης για τα 130MW είναι περίπου €190 εκατ. εκ των οποίων €50 εκατ. equity.
Εκτός όμως από την αγορά των ΑΠΕ, ο κ. Μυτιληναίος, κλήθηκε να σχολιάσει και τις αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και ειδικότερα την διαφαινόμενη κατάργηση του μηχανισμού των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ).
Επί του παρόντος υπάρχουν εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά και της ΡΑΕ για το καθεστώς που θα ισχύσει μετά τη λήξη του προσωρινού μηχανισμού των ΑΔΙ το Σεπτέμβριο. Εκείνο που είναι βέβαιο, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, είναι ότι οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί είναι απαραίτητοι για την ασφάλεια εφοδιασμού και τροφοδοσίας του ηλεκτρικού συστήματος. «Δεν υπάρχει τίποτε το οριστικό, αναμφίβολα οι IPP’s χρειάζονται στην αγορά και για αυτό πρέπει να βρεθεί ένας μηχανισμός ικανοποιητικής ανταμοιβής τους» κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην τηλεδιάσκεψη, ακόμη η ΔΕΗ δεν έχει αποστείλει στην Αλουμίνιον την προσφορά της για τα νέα τιμολόγια κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα αυξημένα χρηματοοικονομικά και άλλα κόστη δραστηριοποίησης του ομίλου στο εξωτερικό, με αποκλειστική αιτία την ελληνική «καταγωγή» της εταιρείας. Ωστόσο όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, έχουμε αποφασίσει για το καλό του ομίλου, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας να παραμείνουμε στην Ελλάδα και εκτιμούμε ότι το 2013 ήταν η χειρότερη χρονιά της κρίσης, πλέον υπάρχουν σημάδια μικρής βελτίωσης.
Τέλος για τη μικρή ΔΕΗ ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι δεν μπορεί κάθε φορά η εταιρεία να σχολιάζει δημοσιεύματα ή πληροφορίες για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Μόλις υπάρχει επίσημη απόφαση, τότε και ο όμιλος θα τοποθετηθεί. Ωστόσο όπως είπε, εσωτερικά ο όμιλος παρακολουθεί και αποτιμά την κατάσταση. 
 
http://www.energypress.gr/news/Mytilhnaios:-Elkystikes-oi-APE-akomh-kai-meta-to-new-deal-Rihnei-50-ekat.-eyrw-se-prasines-ependyseis2

No comments: