Thursday 27 March 2014

Πρωτοποριακό σύστημα φωτισμού από τη Philips

Η Philips πρόκειται να παρουσιάσει ένα νέο σύστημα φωτισμού γραφείων, κατά τη διάρκεια της έκθεσης Light + Building που θα πραγματοποιηθεί στη Φρανκφούρτη, την επόμενη εβδομάδα.

Το νέο σύστημα της ολλανδικής εταιρείας συνδυάζει τη χρήση φωτιστικών σωμάτων LED σε διασύνδεση με το δίκτυο της IT υποδομής του κτιριακού συγκροτήματος. Πιο συγκεκριμένα, οι λάμπες LED αποκτούν διασύνδεση μέσω της τεχνολογίας Power-over-Ethernet (PoE), η οποία παρέχει επαρκή ποσότητα ενέργειας για τις χαμηλής κατανάλωσης λάμπες.
Παράλληλα, οι λάμπες θα μπορούν να συνδυαστούν με αισθητήρες που θα επιτρέπουν την παρακολούθηση των επιπέδων της υγρασίας και της θερμοκρασίας, ενώ επιπλέον θα δίνουν πληροφορίες για τα πλέον χρησιμοποιούμενα σημεία του κτιριακού συγκροτήματος.
Με τον τρόπο αυτό τα φώτα του κτιρίου, σε συνδυασμό με μία εφαρμογή διαχείρισης, διαθέσιμη ακόμη και σε smartphone, θα μπορούν να «προτείνουν», για παράδειγμα, την πλησιέστερη διαθέσιμη αίθουσα συσκέψεων. Επίσης, ο διαχειριστής του συστήματος θα μπορεί να αυξομειώνει τον φωτισμό και την θερμοκρασία συγκεκριμένων χώρων, μέσω της εφαρμογής.
Επιπλέον, ο συνδυασμός του συστήματος με την εφαρμογή διαχείρισης, μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας, δίνοντας στατιστικά στοιχεία για το πόσο συχνά συγκεκριμένοι χώροι χρησιμοποιούνται και άρα χρειάζονται καθάρισμα, διαμορφώνοντας τα επίπεδα θερμοκρασίας ή ρυθμίζοντας τον φωτισμό για συγκεκριμένες ώρες κάθε ημέρας.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gigaom, ανάλογα συστήματα έχουν δημιουργηθεί και από άλλους κατασκευαστές, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η τεχνολογία Power-over-Ethernet, για την τροφοδοσία του συστήματος με ρεύμα και την διασύνδεσή του με ένα δίκτυο IT υποδομής για την ανταλλαγή πληροφοριών.
Σε ότι αφορά τα θέματα ασφαλείας που ανακύπτουν από τη διαχείριση των δεδομένων που «παράγονται» από το σύστημα φωτισμού, στο σύνολό τους παραμένουν εντός του εταιρικού δικτύου του πελάτη, χωρίς να διαχειρίζεται τίποτα από αυτά η Philips. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της ολλανδικής εταιρείας, τα ενσύρματα δίκτυα υποκλέπτονται δυσκολότερα από τα ασύρματα.
Επιπλέον, τονίζεται, ότι το ίδιο το σύστημα θα μπορεί να «ελέγχει» ορισμένες παραμέτρους ασφαλείας, όπως για παράδειγμα αν κάποιος θα πρέπει να βρίσκεται σε συγκεκριμένο χώρο ή όχι. Το σύστημα πρόκειται να εγκατασταθεί σε κτιριακό συγκρότημα, μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, που βρίσκεται υπό κατασκευή στο Άμστερνταμ.

(naftemporiki)
 
http://www.energypress.gr/news/Prwtoporiako-systhma-fwtismoy-apo-th-Philips

No comments: