Friday 27 March 2015

Ο Λαφαζάνης ανασταίνει “κατά παρέκκλιση” την 100% προβληματική Πτολεμαΐδα 3

Την επαναλειτουργία μιας παλαιάς, ρυπογόνου και ακριβής θερμοηλεκτρικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα στηρίζει ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, όπως προέκυψε από την πρόσφατη επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη το ΥΠΑΠΕΝ «στηρίζει την προσπάθεια της ΔΕΗ για την κατά παρέκκλιση επαναλειτουργία της μονάδας 3 στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, για την κάλυψη εφεδρικών αναγκών και την τηλεθέρμανση της πόλης».

Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα Πτολεμαΐδα 3 έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας μιας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο η οποία προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Η ίδια πυρκαγιά κατέστρεψε τη μονάδα 4. Όπως μεταδίδει το energypress, πρόκειται για μια μονάδα που επρόκειτο να αποσυρθεί το 2016 λόγω παλαιότητας καθώς φτάνει τα 48 έτη ηλικίας.
Το κόστος αποκατάστασης είναι ιδιαιτέρως υψηλό. Η πυρκαγιά κατέστρεψε όλες οι καλωδιώσεις καθώς και το κοινό κοντρόλ με τη μονάδα 4. Δεν γίνει γνωστό πόσο θα κοστίσει η αποκατάσταση για την 3, ωστόσο και για τις δύο μονάδες μαζί το κόστος είχε υπολογιστεί περί τα 80 εκ. ευρώ.
Υψηλό είναι επίσης το κόστος λειτουργίας που σύμφωνα με τη ΔΕΗ, σε μελέτη του 2007, φτάνει τα 52,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Εάν μάλιστα η Πτολεμαΐδα 3 λειτουργήσει από μόνη της χωρίς την 4 τα κόστη της θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο (και στις 2 μονάδες απασχολούνταν 350 άτομα). Επίσης, η  μονάδα αντιμετώπιζε προβλήματα με την τροφοδοσία του λιγνίτη και κάποιες τελευταίες εκσκαφές που είχαν γίνει είχαν «χτυπήσει» άγονα. Μάλιστα πριν την πυρκαγιά είχε εξεταστεί η λύση της εισαγωγής λιγνίτη, η οποία και είχε απορριφθεί ως αντιοικονομική
Τέλος, πρόκειται για μια ιδιαιτέρως ρυπογόνο μονάδα χαμηλής αποδοτικότητας, με παρωχημένο εξοπλισμό και δίχως ενσωματωμένες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες. Για τους παραπάνω λόγους, η απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΗ είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει την επένδυση αποκατάστασης των δύο κατεστραμμένων από την πυρκαγιά μονάδων.

Ώσπου ενέσκηψε Λαφαζάνης.

http://www.econews.gr/2015/03/27/lafazanis-ptolemaida-121437/

No comments: