Friday 27 March 2015

Πεκίνο: Τέλος ως το 2016 οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από άνθρακα

Στο κλείσιμο των υπάρχοντων σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, ως το 2016, θα προχωρήσει το Πεκίνο, στοχεύοντας στη μείωση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης. Μάλιστα, το Πεκίνοα θα στραφεί σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, οι οποίοι είναι λιγότερο επιζήμιοι για το περιβάλλον, ενώ παράγουν έως και 2,6 φορές παραπάνω ηλεκτρισμό σε σχέση με τους σταθμούς παραγωγής από άνθρακα, αν και με λίγο μεγαλύτερο κόστος.

Οι περισσότεροι ρύποι προέρχονται από την καύση άνθρακα, επομένως το κλείσιμο των σταθμών θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο όσον αφορά τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών. Το περασμένο έτος η ρύπανση στο Πεκίνο ήταν διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο της Κίνας. Το κλείσιμο των σταθμών θα μειώσει την καύση άνθρακα κατά 9,2 τόνους ετησίως και θα αποτρέψει 30 εκατ. τόνους CO2 από το να φτάσουν στην ατμόσφαιρα.
Η κίνηση αυτή αναμένεται να αποτελέσει κομμάτι μίας γενικότερης τάσης στην Κίνα, η οποία μετά τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που βίωσε τις τελευταίες δεκαετίες, εκπέμπει πλέον τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο. Η χώρα δέχεται σημαντικές πιέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό να λάβει τα κατάλληλα περιβαλλοντικά μέτρα για να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα της. Η Κίνα παράγει περίπου το 64% της ενέργειάς της από άνθρακα. Ενδεικτικά το ποσοστό των ΗΠΑ, της χώρας με τις δεύτερες υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είναι 30%.
 
http://energypress.gr/news/pekino-telos-os-2016-oi-stathmoi-paragogis-energeias-apo-anthraka

No comments: