Thursday 26 March 2015

Άκαρπη η γεώτρηση στην Αμαθούσα της κυπριακής ΑΟΖ

Αρνητικά αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα των ερευνών υδρογονανθράκων στο δυνητικό κοίτασμα Αμαθούσα της Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. Εφόσον επιβεβαιωθεί, αυτή θα είναι η δεύτερη αποτυχία ανακάλυψης αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά την πρώτη επιτυχία στο Οικόπεδο 12, γεγονός που μαρτυρά την δυσκολία του όλου εγχειρήματος.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι η κοινοπραξία Eni-Kogas εκτιμάται ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες με διετή παράταση και σε κάθε περίπτωση είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στην Αμαθούσα εντοπίστηκαν τουλάχιστον ελπιδοφόρες γεωλογικές δομές που παραπέμπουν πιθανώς στην ύπαρξη αερίου σε άλλα σημεία του οικοπέδου 9.
Η ιταλοκορεατική κοινοπραξία έχει επενδύσει μέχρι τώρα περίπου 400 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα γεωλογικών ερευνών και για τις δύο γεωτρήσεις που διενέργησε. Το γεωτρύπανο SAIPEM 10000 θα αναχωρήσει τις επόμενες ημέρες από τα όρια της υποβρύχιας οροσειράς Ερατοσθένης, όπου βρίσκεται τώρα, και θα αποσυρθεί σε λιμάνι της Μεσογείου για συντήρηση, η οποία θα διαρκέσει σχεδόν τέσσερις μήνες.

http://energypress.gr/news/akarpi-i-geotrisi-stin-amathoysa-tis-kypriakis-aoz

No comments: