Friday 27 March 2015

Υποχωρεί το πετρέλαιο εν μέσω εξομάλυνσης της κατάστασης στην Υεμένη

Μετά από μία εβδομάδα γεωπολιτικής αναταραχής στην Υεμένη, η τιμή του πετρελαίου κινείται πτωτικά σήμερα και δείχνει να σταθεροποιείται γύρω στα 50 δολάρια το βαρέλι. Παρόλα αυτά, μετά το ράλι των τιμών που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες, αυτή η εβδομάδα αναμένεται να κλείσει με άνοδο της τιμής του πετρελαίου άνω του 7%.

Αυτή την ώρα το αργό παραδόσεως Μαΐου υποχωρεί κατά 1,46 δολάρια, ή 2,84% στα 50,00 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.  Την ίδια ώρα, το αργό Brent Μαίου υποχωρεί κατά 1,24 δολάρια, 2,1% στα 57 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.
Η σχετική αυτή πτώση ακολούθησε την εξομάλυνση των εχθροπραξιών στην Υεμένη, οι οποίες τις προηγούμενες μέρες είχαν αναστατώσει την αγορά πετρελαίου εκτοξεύοντας τις τιμές. Η Υεμένη, αν και δεν ελέγχει ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής, λόγω της στρατηγικής της θέσης, επηρεάζει δυσανάλογα την αγορά. Τα δεξαμενόπλοια που ταξιδεύουν στην περιοχή, λόγω αυξημένου κινδύνου, είναι αναγκασμένα να αποφύγουν τον δίαυλο του Bab el-Mandeb και να κατευθυνθούν στη διώρυγα του Σουέζ.

(capital)

http://energypress.gr/news/ypohorei-petrelaio-en-meso-exomalynsis-tis-katastasis-stin-yemeni

No comments: