Thursday 26 March 2015

Ε.Ε: Το αποθεματικό δικαιωμάτων εκπομπών θα συζητηθεί στα τέλη του μήνα

Η προεδρία της Ε.Ε. πρόκειται να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την απόφαση που αφορά την λειτουργία των αποθεματικών σταθερότητας της αγοράς του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων (ETS). Τα κράτη-μέλη κατέληξαν σε μια πρόταση στις 25 Μαρτίου, ενώ οι πρώτες επαφές με το Ευρ. Κοινοβούλιο αναμένεται να γίνουν στις 30 του μήνα.

Η απόφαση θεωρείται βασική για την αναμόρφωση του ETS, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα τα τελευταία χρόνια λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού παραπανήσιων δικαιωμάτων εκπομπών στην αγορά. Η ύπαρξή τους κρατά χαμηλά την τιμή, με αποτέλεσμα το όλο σύστημα να καθίσταται δυσλειτουργικό και να μην μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό του.
Προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση, η πρόταση προβλέπει την αυτόματη απόσυρση ενός ποσοστού των δικαιωμάτων σε ένα αποθεματικό, όταν αυτά ξεπερνούν ένα ορισμένο κατώφλι. Σε αντίθετη περίπτωση, δικαιώματα από το αποθεματικό θα επιστρέφουν στην αγορά. Τα κυριότερα ζητήματα που θα συζητηθούν με το Ευρ. Κοινοβούλιο είναι η ημερομηνία έναρξης του νέου μέτρου (προτείνεται το 2021), η διαχείριση των 900 εκατ. δικαιωμάτων που θα μεταφερθούν άμεσα στο αποθεματικό, καθώς και τα «αδέσποτα» δικαιώματα που έχουν συσταθεί για νέους παίκτες στην αγορά, ή για το κλείσιμο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

http://energypress.gr/news/ee-apothematiko-dikaiomaton-ekpompon-tha-syzitithei-sta-teli-toy-mina

No comments: