Thursday 26 March 2015

Ελαφρύτερα και πιο εύκαμπτα φ/β κατασκεύασαν Ρώσοι ερευνητές

Χρησιμοποιώντας «κύτταρα Gratzel», τα οποία μπορούν να πάρουν διάφορα σχήματα και να χρησιμοποιηθούν με διαφόρους τρόπους, επιστήμονες του ρωσικού Πανεπιστημίου της Τομσκ (TSU) και τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και Ηλιακής Ενέργειας, προχώρησαν στην κατασκευή εύκαμπτων και ελαφρύτερων ηλιακών φορτιστών.

Σύμφωνα με το PV magazine, οι εν λόγω φορτιστές αναμένεται να είναι σημαντικά φθηνότεροι και ελαφρύτεροι από τους συμβατικούς. Κατά τη Lyudmila Borilo, επικεφαλής των ερευνητικών εργασιών, τα "κύτταρα Gratzel" αποτελούν φ/β κύτταρα ευαισθητοποιημένα στις χρωστικές ουσίες και προκύπτουν από το διαχωρισμό των ηλεκτρονίων σε φωτοβολταϊκά κελιά τύπου «dye sensitized». Η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλους τομείς και δραστηριότητες, όπως στα νοικοκυριά, τη γεωργία και την αμυντική βιομηχανία.
Ειδικότερα, τα εν λόγω εύκαμπτα φ/β κύτταρα μπορούν να «τυλίγονται» γύρω επιφάνειες, να χρησιμοποιούνται σε ταξίδια πεζοπορίας ή να χρησιμοποιούνται για τη φόρτιση φορητών υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων. Όπως διευκρίνισε η Borilo, τα εν λόγω φ/β είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία και μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια σε κακές καιρικές συνθήκες, ακόμα και τις συννεφιασμένες και βροχερές ημέρες.
 
http://energypress.gr/news/elafrytera-kai-pio-eykampta-fv-kataskeyasan-rosoi-ereynites

No comments: