Friday 27 March 2015

EPIA: Μειωμένες πέρυσι οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη

Επιβράδυνση σημειώθηκε πέρυσι στην αγορά φωτοβολταϊκών της Ευρώπης, καθώς από τα 40 γιγαβάτ που εγκαταστάθηκαν διεθνώς, ήταν υπεύθυνη μόλις για τα 7 γιγαβάτ. Φωτεινή εξαίρεση είναι η αγορά της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών (ΕΡΙΑ), τα 7 ευρωπαϊκά γιγαβάτ συνιστούν πτώση 30% σε ετήσια βάση για τις εγκαταστάσεις. Εξ αυτών, 2 γιγαβάτ εγκαταστάθηκαν επί βρετανικού εδάφους. Αντιθέτως, παγκόσμιοι ηγέτες είναι πλέον η Κίνα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.
«Είναι υπέροχο να βλέπουμε μια ακμαία αγορά στη Βρετανία, καθώς αποδεικνύει την ευελιξία της ηλιακής ενέργειας και την επιτυχία της σε μια χώρα που είναι διάσημη για το ανάμεικτο κλίμα της», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΙΑ, Τζέιμς Ουάτσον.
Όσον αφορά την αρνητική επίδοση της Ευρώπης, ο Ουότσον σχολίασε ότι προβληματίζει, ιδίως από τη στιγμή που τα φωτοβολταϊκά έχουν γίνει πλέον μια αποδεδειγμένη και προσιτή λύση για την παραγωγή ενέργειας. «Σε μια εποχή που τα φωτοβολταϊκά είναι φθηνότερα από τα οικιακά τιμολόγια και συχνά και από τα εμπορικά τιμολόγια, είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε γιατί οι κυβερνήσεις δεν προσπαθούν περισσότερο να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητές τους, τη στιγμή που η Ε.Ε. αναζητά αειφόρες και ασφαλείς ενεργειακές πηγές», δήλωσε σχετικά.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΡΙΑ, Όλιβερ Σάφερ, επανέλαβε το κάλεσμα για ένα πιο σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο στην ευρωπαϊκή αγορά: «Τα φ/β είναι πλέον μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να το καταλάβουν αυτό και να σχεδιάσουν ένα ενεργειακό σύστημα βασισμένο στην ηλιακή ενέργεια». 
 
http://energypress.gr/news/epia-meiomenes-perysi-oi-egkatastaseis-fotovoltaikon-stin-eyropi

No comments: