Thursday 26 March 2015

Κίνα: Σε μείωση κεφαλαιουχικών δαπανών προχωρά o κολοσσός πετρελαίου Sinopec

H Sinopec, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία πετρελαίου της Κίνας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της, για το 2015, στα 22 δις δολάρια, κάτω από 12% δηλαδή, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η κίνηση αυτή αποτελεί αντανάκλαση παρόμοιων μέτρων, που ελήφθησαν από τις ανταγωνιστικές της εταιρίες BP και BG Group - δύο από τις μεγαλύτερες στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη - ενώ και η εγχώρια αντίπαλος της, η Cnooc, η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός εταιρία της Κίνας, ανακοίνωσε επίσης περικοπές δαπανών. «Λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, η απόδοση της επένδυσης είναι αρκετά άστατη, επομένως, πρέπει να περικοπούν δαπάνες κεφαλαίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Sinopec, Fu Chengyu.
«Θα πάρει πολύ χρόνο στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου για να επιστρέψουν στα 100 δολάρια το βαρέλι», πρόσθεσε. «Οι εταιρείες πετρελαίου πρέπει να μάθουν πώς να λειτουργούν και να επιβιώνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον χαμηλής τιμής του πετρελαίου», τόνισε.
Η Sinopec προειδοποίησε την Κυριακή ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στην κερδοφορία, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, «με εισόδημα, που εκτιμάται ότι βρίσκεται σε νεκρά επίπεδα». Ο Somshankar Sinha, αναλυτής της Barclays, ότι: «το 2015 ξεκίνησε χειρότερα από ότι περιμέναμε».
Η Sinopec κράτησε τις τριμηνιαίες ζημίες της σταθερές κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2014, χάρη στη μείωση της αξίας των αποθεμάτων αργού, που είχε αγοραστεί στις αρχές του έτους, όταν οι τιμές ήταν υψηλότερες.
Για το σύνολο του έτους 2014, τα καθαρά κέρδη της Sinopec μειώθηκαν κατά σχεδόν 30% από το προηγούμενο έτος και τα έσοδα της μειώνονται επίσης κατά 2% από έτος σε έτος. Οι προγραμματισμένες περικοπές δαπανών, θα μπορούσαν, να ρίξουν μια σκιά στην αλματώδη ζήτηση της Ασίας για τις υπηρεσίες του πετρελαίου, η οποία μέχρι σήμερα ήταν πιο ανθεκτική από όσο άλλες περιοχές, χάρη στο μέγεθος και το ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.
Ωστόσο, οι κινεζικές εταιρείες πετρελαίου θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να προχωρήσουν με κάποια από τα έργα κάτω του κόστους τους και να αυξήσουν έτσι την ενεργειακή ανεξαρτησία τους, όπως δήλωσε ο Richard Bailey, περιφερειακός διευθυντής για τις υπηρεσίες πετρελαίου DNV GL.
Ενώ η πτώση των τιμών θα μπορούσε να φέρει ευκαιρίες για την απόκτηση περισσοτέρων πόρων, η Sinopec μέχρι στιγμής παραμένει επιφυλακτική. «Τώρα είναι στιγμή για παρατήρηση και όχι για αγορές περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό», δήλωσε ο κ Fu. «Αν περιμένουμε για άλλο ένα εξάμηνο, ορισμένες εταιρείες μπορεί να υποπέσουν σε οικονομικά προβλήματα». Σημειώνεται, ότι στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η τιμή των εισηγμένων μετοχών της εταιρίας έκλεισε τη Δευτέρα στο 2,1%.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=92128

No comments: