Tuesday 24 March 2015

Μόσχα: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τον Turkish Stream

Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τον αγωγό Turkish Stream που προτείνει η Gazprom στην Τουρκία, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μασλώφ, σε συνέντευξή του στην Rossiyskaya Gazeta.

«Η Αθήνα έδειξε ενδιαφέρον για το νέο σχέδιο. Η Ελλάδα επιχειρεί να γίνει σημαντικός παίκτης στην αγορά φυσικού αερίου της Νότιας Ευρώπης και ιδίως στην μεταφορά του προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό, ο Turkish Stream μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον γεωστρατηγικό σχέδιο», τόνισε σχετικά ο πρέσβης.
Σημειώνεται ότι ο νέος αγωγός που προτείνουν οι Ρώσοι θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα είναι σε θέση να μεταφέρει 63 δις. κ.μ. αερίου ετησίως, όσα δηλαδή θα μετέφερε ο ακυρωθέντας South Stream.
Σύμφωνα με τον Μασλώφ, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένας ίσος εταίρος στο έργο, καθώς αυτό περιλαμβάνει την δημιουργία κόμβου στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Παρόλα αυτά, ο ίδιος σημειώνει ότι εν μέσω στάσιμης ζήτησης στην Ελλάδα, η δημιουργία του αγωγού θα πρέπει να βασιστεί σε επενδυτές και πελάτες στη Δυτική Ευρώπη. Τονίζει ότι για τη χώρα μας, η συμμετοχή ευρωπαϊκών ομίλων θα ήταν επωφελής διότι θα της προσέφερε μετακομιστικά τέλη, δημιουργία θέσεων εργασίας και νέες υποδομές.
Με βάση τα παραπάνω, το όλο θέμα του αγωγού Turkish Stream ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα στις 8 Απριλίου. Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το New Europe δήλωσαν ότι ο αγωγός αποτελεί μια θετική εξέλιξη, αλλά εξαρτάται από ευρύτερες γεωπολιτικές αποφάσεις που επηρεάζουν την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ και δεν μπορεί να αποφασιστεί μονάχα από την Αθήνα και τη Μόσχα.
 
http://energypress.gr/news/mosha-i-ellada-endiaferetai-gia-ton-turkish-stream

No comments: