Thursday 15 September 2011

Νέοι πονοκέφαλοι στο ταμείο του ΔΕΣΜΗΕ τον Αύγουστο

Οριακή εμφανίζεται και πάλι η κατάσταση στα οικονομικά του ΔΕΣΜΗΕ καθώς τον περασμένο μήνα, οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν με … «στενότητα». Σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress ο διαχειριστής του συστήματος ξαναέζησε στιγμές… προ δημοπρασιών ρύπων, καθώς υπήρξε σημαντική αύξηση της παραγωγής των ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι υποχρεώσεις για πληρωμές ΑΠΕ αυξάνονταν –λόγω και της ηλιοφάνειας του μήνα που φούσκωσε τη φωτοβολταϊκή παραγωγή – στο ταμείο του ΔΕΣΜΗΕ μπήκαν λιγότερα χρήματα καθώς δε διενεργήθηκαν καθόλου δημοπρασίες ρύπων στο Χ.Α. που ως γνωστόν τροφοδοτούν με ρευστό το ταμείο του διαχειριστή από τον Ιούνιο.

Ο ΔΕΣΜΗΕ υπό αυτές τις συνθήκες «κατάφερε» με δυσκολία να πραγματοποιήσει την εκκαθάριση και να πληρώσει όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ τον Αύγουστο, ενώ αναμένει τις επόμενες δημοπρασίες αλλά και τη λειτουργία του συστήματος (παραγωγή ΑΠΕ, διαμόρφωση ΟΤΣ) ώστε να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πάντως ήδη για το Σεπτέμβριο υπάρχουν σημαντικές αλλαγές και κυρίως υπάρχει αισθητή αύξηση της ΟΤΣ που διαφοροποιεί τα δεδομένα.

Τα φωτοβολταϊκά

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΔΕΣΜΗΕ η παραγωγή των ΑΠΕ των Αύγουστο εμφανίζει αύξηση 62,02%, αντιστοιχώντας περίπου στο 5% του συνόλου της παραγωγής. Σε επίπεδο 8μήνου η αύξηση κυμαίνεται στο 20,18%. Μέχρι χθες δεν είχε δημοσιευτεί το μηνιαίο δελτίο ΑΠΕ του ΔΕΣΜΗΕ για τον Αύγουστο, ωστόσο από τα διαθέσιμα στοιχεία έως τον Ιούλιο, προκύπτει ότι είχαν μπει στο σύστημα 197.543,74MWh φωτοβολταϊκών όταν πέρσι το ίδιο διάστημα είχε μπει κάτι λιγότερο από το ένα τέταρτο της φετινής παραγωγής (56.701,9MWh). Τα φωτοβολταϊκά ως γνωστόν έχουν πολύ μεγαλύτερες τιμές αποπληρωμής, συγκριτικά με τα αιολικά που ναι μεν σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της παραγωγής ΑΠΕ (1.283.871MWh στο επτάμηνο) ωστόσο για πολλές ώρες, κυρίως στην αιχμή, εμφανίζουν τιμές χαμηλότερες από την ΟΤΣ. Μάλιστα εξαιτίας της αύξησης της ΟΤΣ το μήνα που διανύουμε, οι τιμές των αιολικών βρίσκονται σε ευθεία αντιστοίχιση με τις τιμές της αγοράς, δηλαδή δεν «επιδοτούνται».

Οι δημοπρασίες

Σημειώνεται ότι έχουν γίνει συνολικά 5 δημοπρασίες, δύο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και μία το Σεπτέμβριο από τις οποίες αντλήθηκαν συνολικά 62.133.660 ευρώ, από τα οποία 59.026.977 ευρώ κατανεμήθηκαν στο ΔΕΣΜΗΕ, ενώ 3.106.683 κατανεμήθηκαν στο Πράσινο Ταμείο. Ειδικότερα τον Ιούνιο μπήκαν στα ταμεία του ΔΕΣΜΗΕ 14.066.600 ευρώ, τον Ιούλιο 33.997.400 ευρώ και στις 7 Σεπτεμβρίου εισπράχθηκαν 11.666.000 ευρώ. Οι τιμές των δικαιωμάτων κυμαίνονται από 11,91 έως 12,7 ευρώ.

Οι πληροφορίες πάντως που διασταύρωσε το EnergyPress με αρμόδια στελέχη του ΔΕΣΜΗΕ, περί νέων οικονομικών προβλημάτων, δείχνουν ότι οι δημοπρασίες ρύπων μπορούν να εκληφθούν μόνο ως προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο ΔΕΣΜΗΕ εξαιτίας του στρεβλού συστήματος υπολογισμού της συνεισφοράς των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα. Το πρόβλημα έχουν εντοπίσει και οι φορείς της αγοράς των ΑΠΕ που ζητούν συνολική αναθεώρηση και αλλαγή του συστήματος του περίφημου τέλους ΑΠΕ.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/49885c6f-4e01-47ef-85ce-d2488d9ae7a1

No comments: